вівторок, 17 липня 2012 10:41
Валентин Щербачов
Валентин Щербачов
спортивний журналіст і коментатор, телеведучий

Ультрас "Динамо" провели мовний "лікбез"

У випадку з мовною акцією "динамівських" ультрас фани умовно розділилися: одна частина протестувала абсолютно усвідомлено, друга, що називається, за компанію. Знаєте, як у тому фільмі - всі побігли і я побіг. До перших відносяться лідери угруповань. Вони, в цілому, народ розумний і завжди можуть щось до місця придумати. Решта - молодші, які взагалі не розуміють, що вони там роблять і для чого. Для них головне натовп, колектив, спроба самовираження. Найцікавіше, що серед таких немало дорослих людей, адже 18-19 років - це вік, коли людина відповідає за свої вчинки. Процентне співвідношення перших до других - 60% на 40% на користь перших. Ну а взагалі, ця акція - свого роду "лікбез" для інших - нічого поганого немає в тому, що у нас одна державна мова.

Якщо брати безпосередньо футбол, то для багатьох наших коментаторів це був би чудовий закон, щоб вдало прикривати слабке знання предмету взагалі і працювати лише російською мовою. Разом з тим, коментатор працює на маси, і якщо у нього хороша грамотна українська мова, виникає бажання таку мову вивчати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні 46 мільйонів язиків, але мова в нас одна - молодь зі стадіонів йде в політику

З власного досвіду скажу, що закон про мову у нас хороший і нового не треба, якщо неухильно дотримуватися чинного, як це було колись. Адже ніхто ще не говорить про величезні витрати, які можуть лягти на бюджет у зв'язку з новим законом.

Я починав працювати на українському телебаченні в 1971 році, коли в Україні при владі був Петро Шелест. Тоді в україномовних ЗМІ слово не можна було сказати російською, такою жорсткою була мовна дисципліна. Над цим здійснювався постійний контроль, на художніх радах нам вказували на наші помилки. Багатьом було непросто, але це була дуже хороша школа.

Я їжджу по всій країні і ніякого утиску російської мови не бачу. Навіть коли зі своїми російськомовними друзями приїжджаю в Західну Україну, Карпати, то ніяких мовних непорозумінь не виникає. Навпаки, вони приголомшені тим, як їх там приймають. А те, що відбувається біля Українського дому - це стихія. Нормальні політики поїхали у відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голодування не змусить "регіоналів" відмовитися від мовного закону - Стецьків

Те ж саме відноситься і до представників радикальних політичних партій, які відкрито називають російську "мовою окупанта". За їхньою логікою такими можна назвати російськомовних Блохіна, Шевченка, Заварова й інших знаменитостей, які золотими літерами кували славу українського футболу. Зрозуміло, це абсурд. І говориться виключно для самопіару, щоб зайвий раз нами пограти в футбол. Вони нічого і нікого крім себе не бачать і не чують, нічого більше не вміють і не знають. А хочуть бачити і чути лише те, що їм зручно і вигідно. І доводиться усвідомлювати, що їхні ідеї проростають серед ультрас не тільки на заході країни, але і в центрі, і навіть на сході. Через вкрай низький рівень загальної культури, відсутність самосвідомості і самоповаги, прагнення молоді розуміти, куди і навіщо ми рухаємося. Через це ними вміло маніпулюють політики всіх мастей.

Вихід тут один - в лідери громадських організацій повинні висуватися розумні й адекватні особистості. Думаю, народ уже розбирається, хто чого вартий і дасть на виборах правильну оцінку кожному.

Зараз ви читаєте новину «Ультрас "Динамо" провели мовний "лікбез"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути