вівторок, 17 липня 2012 10:25

В Україні 46 мільйонів язиків, але мова в нас одна - молодь зі стадіонів йде в політику

Автор: фото з сайта www.white-blue.kiev.ua
  Банер із написом ”В Україні 46 мільйонів язиків, але мова в нас одна” повісили вболівальники київського ”Динамо” 14 липня на столичному стадіоні ”Олімпійський”. Ідея зробити так виникла за тиждень до матчу з донецьким ”Металургом”
Банер із написом ”В Україні 46 мільйонів язиків, але мова в нас одна” повісили вболівальники київського ”Динамо” 14 липня на столичному стадіоні ”Олімпійський”. Ідея зробити так виникла за тиждень до матчу з донецьким ”Металургом”

Уболівальники київського "Динамо" долучилися до протестів проти мовного законопроекту Ківалова — Колесніченка. Перед матчем першого туру чемпіонату України проти донецького "Металургу" 14 липня на трибунах стадіону "Олімпійський" розгорнули  банер із написом "В Україні 46 мільйонів язиків, але мова в нас одна". При цьому співали національний гімн.

— Одразу кілька фанатських груп висловили бажання підготувати якийсь текст із даного питання, — каже 25-річний Петро, член одного з ультрас-угруповань. — З кількох ідей зупинились на цій, вона сподобалася більшості. Задум виник десь за тиждень до матчу. Пару днів це все обговорювалося усіма зацікавленими.

На виготовлення банера пішло два балони фарби.

— За 30 хвилин таке робиться, — продовжує Петро. — Як матеріал використали найдешевшу підкладочну тканину. Купили її за власний кошт, нас ніхто не спонсорує. Зазвичай подібні акції оплачуються із загального фонду, що утворюється від продажу ультрас-атрибутики та абонементів на ультрас-сектори. Цього разу одна ініціативна група вирішила взяти витрати на себе.

Пронести банер на стадіон було непросто.

— Дуже мала ймовірність того, що з нинішньою ситуацією в країні такий текст дадуть пронести на стадіон. Але все одно є багато способів це зробити. Не буду розповідати, який із них ми використали цього разу.

Чимало "динамівських" фанів — російськомовні.

— Більшість ультрас вільно володіють і російською, і українською. Але державна мова в нас одна, тому абсолютно всі схвально поставилися до такої акції. Це не позиція невеличкої групи людей — це позиція всіх ультрас "Динамо". До речі, всі сайти "динамівських" ультрас україномовні.

Цікавлюся, чи слід очікувати повторення подібних акцій.

— Уже кілька років поспіль усі нові пісні й "заряди", що виконують ультрас на трибуні, створюються лише українською мовою. Тобто, своє ставлення до української ми показуємо постійно. А цього разу продемонстрували наше ставлення до закону, — каже Петро.

— Це абсолютно правильний слоган, — вважає керівник громадської організації "Братство" Дмитро Корчинський, 47 років. — Українська молодь, навіть та, що пропадає на стадіонах, відчуває, що питання національної гідності, мови й культури — це найважливіші цивілізаційні чинники. Нині основними виробничими силами є не заводи, фабрики, машини, руки й ноги, а гідність, мова і культура. Найкультурніші нації — найбагатші й найвпливовіші.

Торік із київського стадіону пішов по країні слоган: "Спасибо жителям Донбасса за президента п...раса". Це найвдаліше гасло останніх років з точки зору піару, саморозповсюдження, вірусної пропаганди. І висунуте воно не політтехнологами, піарщиками, креативними агентствами, політиками, а футбольними фанатами. Тобто, вони не тільки правильно відчувають, а й креативно формулюють своє ставлення до того, що відбувається в країні.

Ця молодь зі стадіонів піде в політику, — продовжує Дмитро Корчинський. — Але навряд чи приєднаються до існуючих партій — вони здатні самі організуватися. Україні потрібна не одна потужна структура, а 10 тисяч невеликих, що будуть об'єднані стратегічними цілями. Це буде творенням громадянського суспільства, патріотичною мережею. Нація нарешті прокидається.

Зараз ви читаєте новину «В Україні 46 мільйонів язиків, але мова в нас одна - молодь зі стадіонів йде в політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

206

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути