пʼятниця, 01 січня 2016 05:05

"Російські інтелектуали не визнали, що анексія Криму та війна на Донбасі — це помилка"

— Нічого робити російським літакам в українських аеро­портах, — каже 25 вересня прем'єр-міністр 41-річний Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну. Того дня уряд заборонив польоти російських авіакомпаній до України. Постанова набрала чинності 25 жовтня.

Ще за місяць Україна відмовилася купувати російський газ. У відповідь росіяни заборонили ввозити українські продукти, скасували зону вільної торгівлі. До кінця грудня вимагали віддати $3 млрд боргу. Гроші два роки тому позичав тодішній президент Віктор Янукович. Український уряд призупинив виплати боргу.

— Коли почалася агресія Кремля, українці відмовилися від багатьох російських товарів. Тому припинення вільної торгівлі з Росією — не матиме значного впливу на її обсяги, — говорить 60-річний Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова. — Торгівля припиниться не зовсім. На деякі товари зростуть мита.

— Агресивність росіян з України перейшла спершу на Сирію, а потім — на Туреччину (24 листопада турецькі збройні сили збили російський бойовий літак. — "ГПУ"), — говорить філософ 49-річний Сергій Дацюк. — З одного боку, це добре. А з другого — ця агресія може так само несподівано повернутися.

— Російські інтелектуали не осмислили анексію Криму та війну на Донбасі, не засудили їх. А без цього — не можна будувати взаємовідносини. Хоча, думаю, потайки вони це обговорюють. Але публічно — не визнають злочин Кремля. Тому дистанція між українськими й російськими інтелектуалами зберігається. Це означає, що війна триває. Припинення авіасполучення, економічні санкції, юридичні розбірки, газ — це її елементи.

Між країнами можливі нормальні стосунки, якщо після відходу путінського режиму їхні інтелектуали похоронять поняття імперії як типу російської політики. Інакше вони приречені на розпад.

Продукти переїжджали тракторами й закопували

30 червня США ввели додаткові санкції проти Росії. До переліку потрапили Газпром, Лукойл, Транснафта, Газпром нафта і Сургутнафтогаз. У відповідь Москва заборонила ввозити товари з країн, що приєдналися до санкцій. У Росії почали знищувати завезені раніше сири, фрукти, м'ясні делікатеси. Їх переїжджали тракторами, палили й закопували. Російський співак Стас Барецький на камеру розривав зубами пляшки з імпортним пивом і палив долари. Спалив також власний "Мерседес" і пересів на "Жигулі".

Зараз ви читаєте новину «"Російські інтелектуали не визнали, що анексія Криму та війна на Донбасі — це помилка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути