середа, 30 січня 2013 05:30

На стадіоні "Фенербахче" висить фотографія "Шахтаря"
20

“Шюкрю Сараджоглу» вміщує 50 509 глядачів
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Арена "Фенербахче" "Шюкрю Сараджоглу" розташована в азійській частині Стамбула. Це спальний район 17-мільйонного міста куди не часто ступає нога туриста.

Щоб дістатися до стадіону довелося скористатися двома видами транспорту — трамваєм і метробасом, а також зробити три пересадки. В азійську частину міста можна ще дістатися завдяки метро і парому.

"Шюкру Сараджоглу" має знати кожен вболівальник донецького "Шахтаря". 2009-го року "гірники" на цій арені виграли останній Кубок УЄФА. У фіналі команда Мірчі Луческу перемогла німецький "Вердер" - 2:1.

Стадіон береже пам'ять про цей матч. У холі арени висять кілька фотографій присвячених поєдинку. На одній команди вийшли на поле і слухають гімн турніру. На інших зображений Кубок УЄФА, логотип турніру і стадіону.

На "Шюкрю Сараджоглу" працює клубний музей і фан-шоп. Біля арени є невеличкий парк "Кушділлі" з пам'ятниками двом клубним легендам — бразильця Алекса і Лефтера Кючюкандонядіса. Біля них часто фотографуються фанати.

Вболівальники починають сходитися за кілька годин до матчу. Проводять час у навколишніх кафе і фаст-фудах. Майже всі мають із собою клубні шарфи чи футболки.

"Матч "Фенербахче" - "Галатасарай" - це одне з найбільших дербі у світі. Таке як "Барса" - "Реал" чи "Мілан" - "Інтер" - каже один із працівників "канарейок".

"З ним будь обережна. Це наш місцевий плейбой — тричі одружений і п'ять разів розлучений" - каже мені турецький журналіст перед матчем "Фенербахче" - "Карабюкспор" про свого знайомого.

Жартівник виявився колишнім прес-аташе збірної Туреччини. Познайомив мене з половиною присутніх на матчі журналістів. Жінок серед них не було.

"А ти з Білорусі?" - поцікавився у перерві матчу мій сусід у ложі преси. Кількома днями раніше пройшло жеребкування Ліги Європи і "Фенербахче" випав борисовський БАТЕ в 1/16 Ліги Європи. Кажу, що я з України і мені дуже хотілося побачити стадіон, на якому "Шахтар" виграв Кубоу УЄФА. "А ти з Білорусі?" - через п'ять хвилин запитав ще один журналіст. Турецькі колеги подумали я приїхала подивитися на суперника борисовчан.

На "Шюкрю Сараджоглу" працює обігрів. Такий самий є на "Донбас Арені". У ложі преси стоять маленькі екрани, по яких транслюють матч.

Вболівальники "Фенербахче", які зайняли місця за воротами, весь матч вболівали за команду стоячи, співали, кричали, стрибали.

"Канарейки" програли "Карабюкспору" з рахунком 1:3. За 10 хвилин до кінця матчу вболівальники почали залишати стадіон. Дірк Кюйт був чи не єдиним з футболістів господарів, хто після матчу пішов дякувати фанатам.

Гравці "Карабюкспора" всією командою вітали своїх прихильників з перемогою. Фани запалили єдиний файр за всю гру.

"Такої команди не існує" - кажуть про "Фенербахче" вболівальники "Бешикташа".

Зараз ви читаєте новину «На стадіоні "Фенербахче" висить фотографія "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути