середа, 29 липня 2015 16:50

Музей Варшавського повстання вражає реалістичною атмосферою
15

Фото: Катерина ГОНЧАРОВА

Минулого року Польща та інші країни відзначали 70-ті роковини Варшавського повстання. Ця подія стала найбільшою військовою операцією, яку здійснював будь-який європейський рух опору під час Другої світової війни. Цьому періоду польськоїх історії й присвячений один з найцікавіших і найбільш відвідуваних музеїв країни — Музей Варшавського повстання. Відкритий у 2004 році музей варто включити у список обов'язкових до відвідування місць у Варшаві.

Варшавське повстання — головна операція польського опору Армії Крайової проти німецьких окупантів, щоб звільнити Варшаву і відновити некомуністичну Польщу. Повстання співпало з наближенням частин Червоної Армії до околиці міста і відступом німецьких військ. Радянський наступ зупинився, дозволивши німцям перегрупуватися і знищити місто під час придушення повстання, яке тривало 63 дні.

"Унікальна реалістична атмосфера" — так кажуть про це місце більшість відвідувачів, які приходять за адресою "вулиця Гжибовська, 79". Тут, крім великої колекції оригінальних експонатів (а їх тут понад 30 тисяч) часів Другої світової, музей вражає інтерактивною подачею інформації. Кожен зал, поділений за історичними періодами і темами, має унікальний звуковий супровід і оформлення стін та підлоги. Так, читаючи опис Варшави часів окупації, у залі можна почути звуки натовпу людей, що рухається вулицею, а під ногами відвідувач знайде справжню бруківку. Десь з-за рогу чути дзвінок трамваю, а ось і сам трамвай стоїть на справжніх коліях. На виході з іншого залу — простір, стилізований під одну з вулиць Варшави. Довкола — реалістичні декорації будинків та справжні ліхтарі, попід якими, здається, буквально тільки що поставили велосипед і дитячу коляску. Все це дає відчуття, ніби відвідувач справді знаходиться на одній з вулиць столиці Польщі, а зовсім близько точиться війна.

За багатьма туристичними рейтингами, Музей Варшавського повстання – це найпопулярніша культурна установа міста. Останнім часом такої самої популярність набуває також ультрасучасний музей історії польських євреїв, приміщення для якого спланував один із кращих фінських архітекторів.

Протягом минулого року музей Варшавського повстання відвідало більше півмільйона осіб, каже віце-директор музею Павел Укєльський. За словами експерта, такого роду музеї привертають увагу зокрема також і майстер-класами, відкритими лекціями та оригінальною сувенірною продукцією. Зокрема, тут проводять також уроки історії. З цих причин музей цікавий всім: учням, студентам будь-якого віку, місцевим полякам та туристам звідусіль.

Зараз ви читаєте новину «Музей Варшавського повстання вражає реалістичною атмосферою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути