вівторок, 27 листопада 2012 12:35

Могилу Оскара Уайльда цілують тисячі прихильників
10

Фото: Фото Надії Мартинюк

Полтавчанка 29-річна Надія Мартинюк відвідала могилу Оскара Уайльда, коли подорожувала Францією. Письменник похований на кладовищі Пер-Лашез у Парижі.

"Перед поїздкою перечитала купу літератури про Париж, у тому числі про найвідоміше їхнє кладовище. Пер Лашез відкрили у 1804 році. Раніше воно було за містом. Читала, що раніше ніхто із багатіїв не хотів бути похованим за межами столиці. Щоб привернути увагу людей, на кладовище перепоховали кілька знаменитих людей тих часів. Через кілька років Пер Лашез набуло шаленої популярності серед багатіїв. Потім Париж розрісся і кладовище опинилося мало не у центрі міста. Більшості з них було за честь бути похованим поряд із Оноре де Бальзаком або Марселем Прустом.

Щороку Пер Лашез відвідують більше 2 мільйонів людей.

"Добиратися до кладовища зручно, воно - у 500 метрах від станції метро. Вхід — безкоштовний. Кладовище дуже велике, доріжки заплутані. Я трохи спершу заблукала, тому повернулася до входу. Подивилася карту, яка висіла на вході. Поряд стояв турист. Він мав одну зайву копію роздрукованої карти. Подарував її мені."

Каже, найперше відвідала могилу свого улюбленого письменника Оскара Уайльда. Потрапила туди через кілька днів після 111-ї річниці з дня його смерті. Пам'ятник закритий захисним склом.

"Кожного року могилу відвідують кілька тисяч людей. Раніше біля пам'ятника клали квіти, запалювали свічки. Але вже кілька десятиліть серед прихильниць Уайльда є традиція цілувати пам'ятник, перед цим яскраво нафарбувавши губи. Серед шанувальників його творів також багато чоловіків нетрадиційної орієнтації. Вони теж фарбували губи перед могилою, щоб лишити на камені слід від поцілунку."

Над могилою письменника стоїть пам'ятник — крилатий сфінкс. За останні роки споруда вкрилася шаром губної помади. Фарба з часом випаровується, але лишаються жирні плями.

"Монумент обнесли склом, але люди почали цілувати і його. Лишають також написи різними мовами. Бачила фразу російською "любви все возрасты покорны".

Зараз на кладовищі більше 33 тисяч могил. Серед них — Едіт Піаф, Джим Моррісон, Айседора Дункан.

"Я навіть знайшла могилу Нестора Махна, керівника повстанського руху в Україні. Його поховали у стіні комунарів. Могила оформлена дуже скромно, замість пам'ятника — невеликий надгробок з викарбуваним портретом."

 

Зараз ви читаєте новину «Могилу Оскара Уайльда цілують тисячі прихильників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути