середа, 04 квітня 2012 16:50

Ляльки у празькому музеї іграшок вбрані в сукні від Діора та Версачі
16

У Музеї є ляльки, моделі суконь яких вигадали найвідоміші кутюр'є: Версачі, Діор, Готьє
Фото: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
У Музеї можна побачити лялькові будиночки з усім начинням від крихітної ложечки до меблів і ванних кімнат
Є вітрини з плюшевими ведмедиками Тедді
А хлопчикам (як і їхнім дідусям) важко відірватися від вітрин на воєнну тематику

За 70 крон (35 гривень) у центрі Праги можна відвідати музей іграшок.

"У 1968 році місцевий житель режисер Іван Штайн знімав документальний фільм, для якого йому знадобилася механічна стара іграшка. Він знайшов її, а потім його охопила "іграшкова лихоманка". Режисер став їх колекціонувати. Їздив по країні, зустрічався із літніми людьми, підключав знайомих, лазив по старих горищах. Через 20 років він вже не знав, де розміщати свої іграшки. Після Оксамитової революції у 1989 році влада виділила йому під іграшки приміщення старої башти.

"Ця колекція іграшок одна з найбільших у світі", - розповіла місцева жителька Кароліна.

Іграшок близько 5 тисяч. Найстарішим –з Єгипту – більше 2 тисяч років.Є іграшки, які робили з хліба індіанці своїм дітям. Експонати розташовані у вітринах тематично: лялькові будиночки з усім начинням від крихітної ложечки до меблів і ванних кімнат, в унітазах яких досі можна зливати воду, а в пічках розводити вогонь. Майже всі механічні іграшки працюють.

Є вітрини з плюшевими ведмедиками Тедді, залізничні станції з потягами, ляльки різних розмірів із одягом початку минулого століття. На них – розкішні сукні з вручну сплетеним мереживом, на деяких є навіть у хутряні шуби. Очевидно, що ці іграшки належали багатим дівчаткам. Є цирк, зоопарк, театр, вітрини із ялинковими прикрасами 19 ст.

Якийсь дідусь з онуком не могли відірватися від вітрин на воєнну тематику: фігурки звичних нам майже завжди статичних солдатів, тут відрізняються різноманітністю: два солдати несуть пораненого, солдат, який стоїть на коліні перед медсестрою, пес-санітар тощо.

У музеї можна вільно фотографувати.

Окремо діє виставка ляльок Барбі, їх тут близько тисячі. Їх колекціонувала донька Штайна. Представлені від найперших 1959 року виготовлення у смугастих купальниках. Ляльки 60-х років схожі на кінозірок того часу: Мерилін Монро, Елізабет Тейлор, Одрі Хепберн. На виставці можна прослідкувати історію розвитку іграшки: зміни в зачісках, одязі, аксесуарах. У неї з'явилися бой-френд, машина, меблі, подруга, дитинка і т.д.

Є ляльки, моделі суконь яких вигадали найвідоміші кутюр'є: Версачі, Діор, Готьє.

 

Зараз ви читаєте новину «Ляльки у празькому музеї іграшок вбрані в сукні від Діора та Версачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути