четвер, 29 березня 2012 18:16

До Великодня в музеї бурштину дітей вчать робити янголів
13

Фото: Фото: Олена Власова

Янголів з глини, осоки або ниток пропонують зробити до Великодня у міському музеї бурштину у Рівному. У четвер 29 березня у ньому провели три безкоштовні майстер-класи для міських школярів. Найвдаліші роботи згодом можуть поповнити експозицію музею.

"Фігурки робимо не просто так – після Великодня проведемо виставку. Усі вони братимуть участь у конкурсі для популяризації Рівненщини, як бурштинового краю. Роботи буде оцінювати журі з художників та майстрів-бурштиністів, - каже директор Олександр Булига. – Найкращі витвори потім віддамо для декорування. Їх прикрасять сонячним каменем різних відтінків та розмірів, а потім вони потраплять у фонди музею".

У музеї уже діє окремий зал, де стоять бурштинові янголи зроблені професіоналами - скляні та глиняні. Аматорські роботи також отримають шанс поповнити колекцію.

Діти провели на майстер-класах більше години. Самі обирали собі матеріал і напрям.

Більшість хлопців зацікавилися янголами з глини. Її принесла з собою для навчання гончар Анна Крилошанська. Після ліпки вона дає фігуркам обсохнути, щоб потім випекти у печі.

"Для мене це було нескладно. Я уже маю досвід – моя тітка також уміє ліпити з глини фігурки і учить цьому дітей. Ми живемо біля озера, де сировини вистачає", - каже 11-річний рівнянин Ернест Щегелюк.

Майстер соломоплетіння Ірина Кухар навчає дітей робити обереги з осоки. Подає учням цілий пучок трави та моток ниток. Спочатку скручує з соломинок німб, потім робить голову, тулуб, крила та плаття.

"Осоку для плетіння збираю восени. Вона має приємний золотавий колір, й уже не така жорстка і колюча. Щоб стала м'якша, попередньо замочую її у воді, - каже майстриня. – Невеликого янгола виплітаю за 15 хвилин. У новачка це забере півгодини часу".

Третя група дітей прошивала янголів на картинах з кольорових ниток, пайєток та бісеру.

По закінченні учні могли забрати роботи з собою додому. Але їх можна й виставити на музейний конкурс. Вік учасників значення не має. Форма, розмір та матеріал для янголів можуть бути які завгодно.

"Розмах крил тут неважливий, цінуємо передусім оригінальність та естетичність роботи,  - каже координатор проекту Тетяна Кушнірук. – Свої доробки на конкурс можуть подати і дорослі. Роботи треба принести до бурштинового музею до 10 квітня. Наступного тижня плануємо провести ще один майстер-клас для дітей-сиріт".

Музей бурштину розташований у міському Будинку вчених на вулиці Симона Петлюри, 17. Вихідні дні – понеділок та субота.

Зараз ви читаєте новину «До Великодня в музеї бурштину дітей вчать робити янголів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути