пʼятниця, 13 січня 2017 06:30

Розширення Кубка світу піде на користь Україні

Автор: ФОТО з сайта www.dynamo.kiev.ua
  Колишній нападаючий донецького ”Шахтаря” Віктор Грачов: ”Рішення грати в групах із трьох команд — сумнівне. ­Зросте ризик договірних матчів”
Колишній нападаючий донецького ”Шахтаря” Віктор Грачов: ”Рішення грати в групах із трьох команд — сумнівне. ­Зросте ризик договірних матчів”

Міжнародна федерація футболу ФІФА офіційно оголосила: з 2026 року у фінальній частині Кубка світу виступатимуть 48 збірних. Їх розіб'ють на 16 груп по три команди. Дві найкращі виходитимуть до 1/16 фіналу. Кількість матчів зросте з 64 до 80. ФІФА додатково отримає $640 млн прибутку.

— Негативно ставлюся до такого рішення, — каже колишній нападаючий донецького "Шахтаря" 60-річний Віктор Грачов. — Якщо керуватися виключно математикою, то треба було розширювати склад учасників до 64 команд. Тоді залишилися би класичні групи по чотири команди в кожній. Навіть із 48 учасниками важко запам'ятати всі збірні. Зі спортивної точки зору тут ніякого виграшу. Загальний рівень учасників турніру впаде. Більше стане прохідних, не видовищних матчів. Збільшиться кількість команд-туристів, для яких головним буде сама участь у турнірі.

Більше навантаження випаде на країну-організатора. Я знаю небагато держав, здатних прийняти турнір із 48 команд. Але світ швидко змінюється. І за дев'ять років може бути доведена хибність моїх міркувань.

Рішення грати в групах із трьох команд — сумнівне. Зросте ризик договірних матчів. Якщо скасують нічиї, буде ще один удар по класичному футболу, до якого ми звикли.

Для збірної України таке рішення є безумовним виграшем. Згадайте, скільки разів ми не потрапляли на Кубок світу через поразки в стикових матчах. На Кубок світу-1998 нас не пустила Хорватія, 2002 — Німеччина, 2010 — Греція, 2014 — Франція. Відтак чотири турніри. Ми втратили два чи три покоління гравців, які не змогли заявити про себе на головному турнірі чотириріччя. Плюс кошти, що могла би мати наша федерація, і які повинні би піти на розвиток футболу в нашій країні.

У першому турнірі грали 13 команд

Фінальні частини Кубка світу з футболу проводять із 1930 року. Тоді до Уругваю приїхали 13 команд. 1934-го їх було 16. 1938 року — 15, а 1950-го — 13.

З 1954‑го по 1978 рік у фінальній частині виступали 16 збірних. Із 1982­‑го по 1994‑й —24 команди. З 1998 по 2022­‑й гратимуть 32 збірних.

Зараз ви читаєте новину «Розширення Кубка світу піде на користь Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути