четвер, 10 жовтня 2013 17:02

Шевченко позбавив надії Росію, а Михайличенко обіграв Капелло: як збірна України грала у жовтні

Шевченко позбавив надії Росію, а Михайличенко обіграв Капелло: як збірна України грала у жовтні
Збірній України потрібно перемагати Польщу і чекати осічки Англії ФОТО: sport-xl.net

Жовтень — час вирішальних матчів у відбіркових турнірах Кубку світу та чемпіонату Європи з футболу. Як вони складалися для збірної України?

Відбір на Євро-1996

На посаді головного тренера працював Анатолій Коньков — нинішній президент Федерації футболу України. Шанси на вихід до фінальної частини було втрачено ще у березні 1995-го, після виїзної поразки у Хорватії та домашньої від італійців.

Тож восени команда виступала, не маючи особливих турнірних завдань. Заключні три матчі українці провели на виїзді. І зіграли непогано. Литву обіграли — 3:1, перемагали Словенію — 2:0, але залишились у меншості і пропустили три голи — 2:3, а з Італією, тодішнім віце-чемпіоном світу, зіграли на рівних перший тайм — 1:1. Команда Арріго Саккі дотиснула підопічних Конькова тільки після перерви — 3:1.

Відбір на Кубок світу — 1998

Команда Йожефа Сабо боролася за друге місце з Португалією. Щоб здобути його і вийти до плей-офф, потрібно було перемагати в Єревані Вірменію — команду, яка зіграла з нами внічию у Києві. На стадіоні "Раздан" ми проблем не мали — 2:0. Але перемога виявилася пірровою — "позалімітні" жовті картки отримали Калитвинцев та Шевченко.

Україна змушена була грати перший поєдинок плей-офф проти Хорватії, виїзний, без диспетчера та провідного форварда. У Загребі ми поступилися — 0:2, в Києві була нічия — 1:1. На мундіаль поїхала команда Блажевича.

Відбір на Євро-2000

Один з найпам'ятніших поєдинків збірної України. 9 жовтня, 1999 року, Москва. Росія — Україна. Перемога будь-якої з команд виводить їх на перше місце і дає прямо путівку до Бельгії та Нідерландів. Нічия робить Францію переможцем групи, Україну — другою, Росію — третьою.

За три хвилини до кінця матчу Росія перемагає — 1:0, але Шевченко забиває Філімонову ледь не з центру поля — 1:1. Ми — другі.

З жеребкування плей-офф начебто щастить — Словенія. Але матч в Любляні програний — 1:2, в Києві лише нічия — 1:1, і влітку 2000-го Україні немає за кого уболівати.

Відбір на Кубок світу-2002

Перший і останній відбір Валерія Лобановського як головного тренера збірної України. 6 жовтня граємо у Польщі. Суперник уже вийшов на мундіаль з першого місце, ми боремося за плей-офф з Білоруссю. Матч у Хожуві закінчується внічию — 1:1, Шевченко зрівнює рахунок. Добре, що Білорусь програє на виїзді Вельсу — 0:1.

Але у плей-офф шансів було небагато апріорі. Там чекала Німеччина. 1:1 в Києві, 1:4 в Дортмунді, і команда Руді Феллера поїхала до Японії та Кореї, щоб здобути там "срібло".

Відбір на Євро-2004

Провалений тренером Леонідом Буряком відбір. Уже у вересні втратили шанси навіть на друге місце. 11 жовтня Україна грала матч товариський. Проти Македонії у Києві. Це був дебютний поєдинок Олега Блохіна на посаді головного тренера збірної України. 0:0.

Відбір на Кубок світу-2006

У жовтень ми вступали учасниками фінальної частини мундіалю. Здобули це право місяць тому. Тому дозволили собі зіграти проти Албанії у Дніпропетровську внічию — 2:2.

Відбір на Євро-2008

Матчів плей-офф передбачено не було. Тому відбірковий турнір фінішував у листопаді. А в жовтні ми поступилися на виїзді шотландцям — 1:3 і остаточно втратили шанси на участь у Євро-2008.

Відбір на Кубок світу-2010

10 жовтня 2009 року Україна вперше перемогла топ-збірну. Команда Олексія Михайличенка в Дніпропетровську обіграла Англію Фабіо Капелло — 1:0, яка на момент матчу уже забезпечила собі перше місце в групі. Виграш у Англії дозволив нам стати другими і зіграти в плей-офф.

Там ми звично програли. Цього разу Греції. 0:0 в Афінах, 0:1 у Донецьку.

Відбір на Євро-2012

Україна у ньому участі не брала, бо пробилася до фінальної частини на правах одного з господарів. Команда Блохіна грала тільки у товариських матчах. У жовтневих 2011-го, зокрема, перемагала у Києві Болгарію — 3:0, а у Таллінні Естонію — 2:0.

Нагадаємо, що завтра футбольна збірна України зіграє з Польщею. У випадку перемоги та лондонського не виграшу Англії в Чорногорії, команда Михайла Фоменка поїде на Кубок світу-2014. Якщо Англія переможе, то ми, найпевніше, фінішуємо другими і зіграємо у плей-офф.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко позбавив надії Росію, а Михайличенко обіграв Капелло: як збірна України грала у жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути