середа, 06 березня 2013 16:58

"Шахтарю" потрібно міняти модель гри, а не освіжати автомобіль "Лада" - Федорчук

"Шахтарю" потрібно міняти модель гри, а не освіжати автомобіль "Лада" - Федорчук
Федорчук: "Нинішня модель гри "Шахтаря" себе вичерпала". Фото: football.ua

Екс-тренер сімферопольської "Таврії" Олег Федорчук проаналізував для Gazeta.ua причини розгрому "Шахтаря" в матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів проти дортмундської "Боруссії".

- Першопричини розгрому "Шахтаря" потрібно шукати в нинішній тенденції, яка зараз в Європі. Футбол, який демонструється такими клубами, як "Барселона", "Порту", ??"Бенфіка" і той самий "Шахтар" - класичний, академічний. Така модель себе по суті вичерпала.

Дуже довго багато команд, в тому числі і донецька, копіювали стиль "Барселони". А були й такі, які пішли своїм шляхом. І він виявився більш правильним. Ми стаємо свідками агресивного, динамічного вертикального футболу. Так грають "Арсенал", "Баварія", "Ювентус" і, звичайно ж, "Боруссія". Дортмундцям це дозволило повністю взяти гру під свій контроль. Крім того, команда оперативно реагувала на зміну ситуації, було заготовлено кілька тактик. Притому, що розстановки "Шахтаря" і "Боруссії" нічим не відрізнялися один від одного. Але при цьому Левандовські пробіг більше, ніж Луїс Адріано.

- Рівень нинішніх гравців "Шахтаря" дозволяє команді перебудуватися на новий стиль гри?

- Для зміни тактики потрібні гравці, здатні грати в агресивний футбол. Хюбшман, Тейшейра, Луїс Адріано до таких футболістів не відносяться. У них немає достатнього ступеня активності, а тим більше атлетизму. Звідси і велика кількість фолів і грубих помилок в обороні, по іншому стримувати натиск німецької машини команда Луческу просто не могла.

Донецькій команді потрібно ґрунтовно перезавантажуватися, повністю міняти модель гри на прагматичну, вертикальну, агресивну. Подібне напрошувалося ще після ігор з "Зенітом" більше року тому, адже вже тоді було видно, що "гірники" стоять на місці. Але "Шахтар" це не відчув, а займався тільки тим, що постійно щось освіжав. За принципом автомобіля "Лада" в СРСР, коли змінювалися кермо, фари, різного роду брязкальця, а база залишалася незмінною.

- Що зіграло більш вагому роль у поразці - застаріла модель гри або персональні помилки?

- Все разом. Індивідуальні ляпи теж не можна не брати до уваги. Як можна було забити з кутового, коли він безперспективно розігрувався? Як міг Ракицький виграти другий поверх, якщо він на голову нижчий за Сантану? Ракицький цей матч відверто провалив. У всіх трьох голах є його вина. І в другому, коли втік невідомо куди замість того, щоб тримати позицію. І в третьому теж. Ніхто не знімає відповідальності з П'ятова, але Ярослав повинен був страхувати голкіпера.

- Чи можна в даному контексті говорити про провал трансферної зими?

- Не можна, а потрібно. Взагалі незрозуміло, як команда, яка претендує на вихід у чвертьфінал Ліги Чемпіонів, продає ключового гравця. Так, Тайсон гідна заміна Вілліану, але щоб зігратися, йому потрібен час і багато офіційних ігор. Ще раніше з Девічем взагалі вийшло, як у мультику про Простоквашино: "Щоб продати щось непотрібне, треба спочатку купити щось непотрібне". Команда давно потребує серйозного посилення. Потрібен ще один класний центральний захисник, хороший центральний нападаючий. Хіба можна Луїса Адріано порівняти з тим самим Левандовські? Бразилець грає тільки на чистих м'ячах, і то через раз, якщо не рідше. Тим не менш, реальної заміни йому зараз немає. Та й воротарська позиція надійністю не відрізняється: П'ятов психологічно нестійкий, матч у Дортмунді це яскраво продемонстрував.

- Чи реально в умовах чемпіонату України "Шахтарю" дорости до перемог над суперниками рівня "Боруссії" із запасом міцності?

- Зараз прийнято нарікати на рівень нашого чемпіонату. Мовляв, у "Шахтаря" в Україні немає конкуренції і через це він не може гідно виступати в єврокубках. Але це все відмазки. Дивіться, "Барселона" відірвалася від "Реала" на 13 очок, "Манчестер Юнайтед" лідирує з відривом у 12 очок від "МанСіті". Отже що, говорити, що в Іспанії та Англії слабкі чемпіонати? Нинішній відрив "Шахтаря" - не більше, ніж збіг обставин. Так само свого часу весну починало "Динамо". Правда, воно потім ці очки розбазарило, але це тема іншої розмови.

Ще один момент. У нас нарікають на брак практики на старті весни. Що заважало нашим чиновникам поставити перед єврокубками матчі Кубка України? Та сама "Боруссія" грала з "Баварією" кубкову гру. Команді від цього стало гірше? Скоріше, навпаки. А у нас з одного боку немає практики, а з іншого роблять все, щоб її не було. Звідси і результат.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтарю" потрібно міняти модель гри, а не освіжати автомобіль "Лада" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути