середа, 26 листопада 2014 22:19

Піца, макарони, борщ, Маркевич, що бігає : Мілан за добу до матчу "Інтер" - "Дніпро"
21

Прибуття на міланську землю
Фото: Євген Савчук

"Коли грав Шевченко, я намагався не пропускати жодного матчу. А потім, коли почалися мафіозні справи з "Ювентусом" і далі в тому ж дусі, взагалі перестав цікавитися футболом. До речі, а де Шевченко зараз? А, Пазік", - каже водій автобуса Павло з Мілана. Обслуговує делегацію дніпропетровського "Дніпра". Команда прилетіла до Італії напередодні матчу групового раунду Ліги Європи проти "Інтера". Гра відбудеться 27 листопада на стадіоні "Сан-Сіро". Початок о 22:05 за київським часом.

Павло сам з Молдови, в минулому - інженер. В Італії разом з сім'єю живе вже 16 років. Має свою квартиру.

"Починав, як і всі тут - прибиральником. Поступово дійшов до цієї професії. Не скаржуся, задоволений, соціально тут повністю захищений. Пенсія мені гарантована. Немає чим заплатити лікарю за прийом - мене приймуть безкоштовно, ніхто на вулицю не викине", - запевняє він. Каже, результати розширення Євросоюзу відчуваються.

"Раніше ми регулярно ганяли рейси за кордон, добре за це отримували. А як вступили в Євросоюз Словаччина, Угорщина та інші, так там наробили філій, а ті зарплати позбивали. Тепер далі Італії не виїжджаємо. Доводиться постійно напружуватися заради понаднормових, на одну зарплату сім'ю не прогодуєш. І все одно нам краще, ніж ним. Хоч великі, але соціальні відрахування і податки, страховки, ти чимось захищений. А там отримують вони свою тисячу євро - і все, годуйся, лікуйся на це як хочеш", - констатує Павло. Проїжджає повз школу, заздалегідь гальмує, пропускає дітей. Хоч ті переходять не за правилами.

"Путін тому й біситься зараз, що не хоче пускати на свою територію таку ось систему соціальних гарантій капіталізму. Йому і далі хочеться соцзмагання влаштовувати", - упевнений він.

Мілан зустрів досить теплою погодою - плюс дев'ять, дрібний дощ і туман. Після українських морозів відчувається навіть дуже. Вже в автобусі все скидають з себе зайві светри.

Незважаючи на населення в 1,3 млн людей, місто досить компактне. Транспортна мережа дозволяє без проблем дістатися до будь-якої точки міста. Є метрополітен. Вартість півторагодинного квитка на всі види міського транспорту - 1,5 євро, добового - 4,5 євро. Індивідуальний транспорт - переважно малолітражки різних модифікацій, а також моторолери.

Бюджетний варіант для ночівлі - хостел. У Мілані їх достатньо, в тому числі і в околицях "Сан-Сіро". Вартість двох ночей в номері на трьох - 91 євро. Окремо оплачуються 21 євро за постільну білизна та міський збір. Джакоб, адміністратор одного з хостелів, єгиптянин за походженням, від душі бажає перемоги "Дніпру".

"Не можу пояснити, чому, але завжди вболівав за "Мілан". І ніколи за "Інтер". "Дніпро" завтра виграє 2:0", - переконаний він.

Навколо "Сан-Сіро" жодної афіші про майбутній матч. Куди більше нагадує про гру обстановка усередині самої арени, де працюють чимало вихідців з України.

"Все, хлопці, будь ласка, на вихід, - ввічливо українською звертається до журналістів Юрій з Чернівців. Просить залишити територію стадіону в кінці відведеного регламентом часу для спостереження за відкритим тренуванням. В Італії вже 13 років, на батьківщині був останній раз рік тому.

"Все у мене тут нормально. Якщо "Дніпро" завтра виграє, буде взагалі чудово", - упевнений він.

"Віва, Україно! Пица, макарони, борщ!", - голосно сміється співробітник стадіону Роберто. Показує на обручку: "У мене дружина з Чернівців. І я знаю, де знаходиться Запоріжжя". Після паузи: "Ой, забув, ще згущене молоко!"

Явно не до жартів Мирону Маркевичу. Кадрові проблеми перед грою - досить серйозні.

"Стрініч не може зіграти, Зозуля пропускає матч. А Канкава вибув до кінця сезону. Але є шанс показати себе тим гравцям, які рідко виходять на поле. Для них це хороший стимул", - вважає тренер. Заспокоїти себе намагається на відкритому тренуванні, окремо від усіх намотуючи кола.

До речі, список з 20 гравців, на яких в майбутній грі розраховує наставник дніпрян, виглядає так:

Воротарі: Ян Лаштувка, Денис Бойко, Денис Шеліхов;

Захисники: Олександру Влад, Ондржей Мазух, Євген Чеберячко, Дуглас, Валерій Лучкевич, Артем Федецький;

Півзахисники: Сергій Кравченко, Євген Коноплянка, Лео Матос, Бруно Гама, Євген Шахов, Руслан Ротань, Сергій Політило, Андрій Близниченко;

Нападники: Нікола Калініч, Євген Селезньов, Матеус.

Кілька фактів з життя Італії:

Середня зарплата - 1200 євро

Мінімальна пенсія - від 600 євро

Оренда квартири - від 500 євро

Прийом у лікаря - 20 євро

Оплата опалення - приблизно 1200 євро на рік, ще стільки ж - інші комунальні платежі.

Зараз ви читаєте новину «Піца, макарони, борщ, Маркевич, що бігає : Мілан за добу до матчу "Інтер" - "Дніпро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути