середа, 09 липня 2014 21:04

"Німці вбили легенду. Тепер вони фаворити фіналу Кубка світу" - Федорчук

"Німці вбили легенду. Тепер вони фаворити фіналу Кубка світу" - Федорчук
Голкіпер збірної Німеччини Мануель Нойер Reuters

Збірна Німеччини перемогла господаря Кубка світу Бразилію у півфіналі з рахунком 7:1. Відомий український тренер та експерт Олег Федорчук поділився з Gazeta.ua своїми враженнями від гри.

Іспанія та Бразилія програли ще задовго до чемпіонату

"Ми побачили крах ілюзій. Я б так назвав цей матч, - каже Олег Вікторович. - З першої гри на турнірі у збірної Бразилії був дивний вибір стратегії і тактики. Особисто мене здивувала гра пентакампеонів у захисті. Збірні на Кубку світу грали у чотири захисники. Дехто навіть примудрявся грати у три центральних оборонці. Мова йде про Італію, Коста-Ріку та Колумбію. У бразильців було двоє центральних захисника. Флангові оборонці тільки номінально називалися захисниками.

Тому у команди Сколарі виникли проблеми у матчі-відкриття проти Хорватії. За рахунку 1:0 балканці могли ще як мінімум два м'ячі забити. Невиразно Бразилія виглядала проти Мексики та Колумбії. Господарі виявилися не готовими до чемпіонату.

Бразильські клуби стали багатшими. Тому футболісти менше почали виїжджати за межі країни. Це негативно вплинуло на збірну. Такі самі проблеми у збірної Росії. Якщо футболісти виступають у своїх чемпіонатах, то це не плюс, а мінус. Ми побачили, що той же Фред не показує європейського рівня. Все таки в Європі клубний рівень набагато вищий. Для збірної було б більше користі, якби футболісти виступали на провідних ролях в європейських клубах. Тому все закономірно.

Іспанія та Бразилія стали заручниками власної надмірної впевненості і програли ще задовго до чемпіонату."

На мундіалі настав зірковий час для голкіперів та крайніх нападників

"Якби Неймар і Тьяго Сілва могли зіграти у матчі, то рахунок вийшов би не таким розгромним. Усі матчі, окрім Камеруну, далися бразильцям важко. Але складається враження, що африканська збірна просто приїхала заробити.

Неймар мені більше нагадує Бекхема, який також був у всіх на слуху, а нічим не допомагав своїй збірній. Неймар — це гравець епізоду. Так, він технічний, але абсолютно непередбачуваний у своїй поведінці і не стабільний навіть у самій грі. Він пропадає під час матчу на кілька хвилин. Сілва також не вирізнявся надійністю на цьому чемпіонаті.

Про що можна говорити, якщо збірна збирається виграти Кубок світу з голкіпером, який виступає у канадському клубі? Це ж ключова позиція! Виходить, що у бразильців найслабший воротар на турнірі. Ми бачимо гру голкіперів Мексики, Коста-Ріки, Колумбії, Бельгії, Німеччини. Це, мабуть, найкращий чемпіонат з точки зору воротарської позиції.

А от з центральними захисниками — катастрофа. Причому, у всіх командах. Центрфорвард на цьому Кубку світу також фактично відсутній. Мессі і Мюллер не є центрфорвардами. Акценти змістилися. У Бразилії настав зірковий час для голкіперів та крайніх нападників."

Були моменти, коли бразильці самі не вірили, що можуть забити Нойеру

"Клозе не грав перші матчі на Кубку світу. Але тренер довіряв футболісту. Міро чудово зіграв перший тайм. Наприкінці йому вже було важко. Він заслужив це досягнення (став кращим бомбардиром в історії чемпіонатів світу). На початку чемпіонату я скептично ставився до його появи у збірній. Але він довів, що грає у команді важливу роль.

Сподобався Мюллер. Наскільки він незграбний, настільки ж ефективний. Не часто зустрінеш таке поєднання. Він не відзначається високою технікою, допускає чимало браку, робить дитячі помилки при прийомі, але він досить агресивний та ефективний.

Дивує Лам, який у своєму віці діє на різних позиціях. У перших двох матчах він грав опорного півзахисника. Мені дуже подобається воротар Мануель Нойер. Проти Бразилії він грав із запасом. Були моменти, коли бразильці самі не вірили, що можуть його пробити. Дуже впевнено відіграв.

Кроос? У наступному матчі він може взагалі бути непомітним. Це своєрідний гравець, який залежить від свого настрою."

Німцям стало шкода суперника. Спрацювала професійна етика

"Німеччина — не найсильніша збірна, але вона зіграна. Футболісти вже довгий час виступають разом. Можна навіть сказати, що це машина. Але я не бачу там футболіста, який претендував би на звання найкращого гравця Кубка світу. Німці сильні своїх командним духом і стабільністю.

Вчора вся збірна Німеччини літала. У команди було шість ударів по воротах і шість голів. Це феноменальний результат. Потім німці почали промахуватися, а спочатку ефективність команди була 90%. Це рідкісний випадок. Не часто все залітає у ворота.

Німцям стало шкода суперника. Спрацювала професійна етика. Захисники намагалися пропустити, але у них нічого не виходило. У боксі, і командних видах спорту стараються не добивати суперника. У кар'єрі кожного футболіста бувають такі ігри, як вчора у Бразилії. Тому вони розуміють, що це таке, коли вся країна плаче.

Наприкінці матчу Німеччина збавила оберти. Окрім Мюллера. Для нього не існує цих правил. Очевидно, що він хоче стати найкращим бомбардиром Кубка світу. А в майбутньому перевершити досягнення Клозе. Міро, коли був молодшим, діяв так само як і Мюллер."

У ціні виростуть футболісти з Мексики, Коста-Ріки та Колумбії. Вони завжди були недооцінені

"Ця поразка вдарить по бразильському футболу. Справа у тому, що бразильські футболісти були переоцінені на трансферному ринку. Ціна гравця завжди множилася на два. Зараз у ціні виростуть футболісти з Мексики, Коста-Ріки та Колумбії. Вони завжди були недооцінені. У той час як на бразильців та аргентинців ціни були завищені.

Для молодих бразильських футболістів — це удар. Це не просто поразка. Матч підвів риску під перспективами технічних гравців у сучасному футболі. Європейці навчилися грати раціонально, швидко і досить технічно. Попит буде на таких виконавців.

Зараз багато клубів, в тому числі донецький "Шахтар", задумаються. Луческу всіх переконував, що бразильці — це чарівники. Молодих гравців привозили за великі гроші. Вчора ми бачили, як молоді німці, які коштують дешевше, просто знущалися над бразильцями. Тепер клуби Росії та України будуть не з таким пієтетом ставитися до футболістів бразильської національності.

Вчора зіграв футболіст "Шахтаря" Бернард. Мені здається, це не гравець рівня Кубку світу. Його дії виглядали комічно.

Один нуль у контрактах бразильців має зникнути. Це всі розуміли, тому бразильці і плакали. Вчора постраждав імідж країни. Тепер Бразилію можуть не асоціювати з футболом. Так як і Росію з хокеєм. Німці вбили легенду. Можете навіть такий заголовок написати "Смерть легенди".

За збірну Голландії виступає найкращий футболіст Кубка світу. Це Роббен

"Я, як європеєць, за Голландію. Збірна переконливо виступає на Кубку світу. По грі вони навіть цікавіші за німців. Тому фінал Німеччина — Голландія вийде яскравішим та веселішим, ніж Німеччина — Аргентина. Команда Сабельї грає у закритий футбол.

У голландців рівніший склад. Аргентина — це команда одного гравця. Якщо ді Марія не зможе зіграти, то це буде відчутна втрата. Команда ван Гала — фаворит цього півфіналу.

За збірну Голландії виступає найкращий футболіст Кубка світу. Це Роббен. Він заслужив на це звання своєю результативною та активною грою."

Фаворитом фіналу буде Німеччина. Хоча подивимося, як зіграє Голландія

"Такі матчі, як учорашній бувають дуже рідко. А емоції не завжди позитивно впливають на команду, яка легко перемогла. Якби вчора першими забили бразильці, то німцям було б дуже важко. Збірній Німеччини добре, коли вона забиває першою. Хоча те саме можна сказати про Голландію. Є команди, які залежать від першого голу. А є ті, які легко тримають удар і можуть грати позиційно.

Після такого матчу на емоційному рівні фаворитом фіналу буде Німеччина. Хоча подивимося, як зіграє Голландія. Я свідомо дивлюся чемпіонати світу з 70-го року. Цей Кубок світу — найкращий. Тут є інтрига та результативність.

Раніше вважали, що чемпіонати Європи вищі за рівнем від Кубків світу. Цей мундіаль спростував цю аксіому. Правда, час перегляду матчів не дуже зручний. Але вже місяць ніхто не спить, всі слідкують за турніром."

Додамо, що півфінал Голландія - Аргентина розпочнеться сьогодні о 23:00. 

Зараз ви читаєте новину «"Німці вбили легенду. Тепер вони фаворити фіналу Кубка світу" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути