неділя, 01 травня 2016 15:43

"Не розумію українських тренерів, які намагаються перемогти за будь-яку ціну"
13

Ветерани литовського і українського бейсболу Вірмідас Невераускас (ліворуч) та Райдель Арбелай Пекека
Фото: Леся Мотрич
Перший кидок в матчі від посла Литви
"Джмелі" захищаються
"Джмелі" захищаються
В атаці шорт-стоп київських "Джмелів" Райдель Арбелай Пекека

Вперше українська команда візьме участь в "Інтерлізі" європейського бейсболу. 30 квітня на стадіоні біля готелю "Борисфен" в столичному Парку Дружби народів київський бейсбольний клуб "Джмелі" приймав суперників з Литви. Гру з "Вільнюсом" довелося перенести на годину пізніше. Чекали на литовського посла, який мав здійснити символічний перший кидок м'яча.

"Україно –литовська дружба перемістилася й на бейсбольне поле, але дружба в спорті може бути лише після гри, то нехай переможе найсильніший", - відзначив Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.

"Інтерліга" існує вже 15 років. В цьогорічному турніри беруть участь 6 бейсбольних клубів з Литви, Білорусі, Росії, України. Заснував турнір один з кращих суддів Європи - литовець Арнольдас Раманаускас.

"Якщо порівнювати з футбольними єврокубками, то "Інтерліга" - це щось подібне на вже неіснуючий кубок Інтертото", - розповідає старожил українського бейсболу Сергій Добривечір.

"Команди з Києва зараз немає у Вищій лізі Чемпіонату України. Хоча 12 років тому столична "АТМА" вигравала першість, кубок, брала участь у офіційних турнірах КЕБ (Конфедерація Європейського Бейсболу). Клуб підтримував меценат Дмитро Монтулін. Закінчились гроші. Столичні бейсболісти незалежно від Федерації організували Київську Бейсбольну Лігу. "Джмелі" її чемпіони. Клуб складається в основному з ветеранів бейсболу, двоє гравців грали ще в першості СРСР. Здобували срібні медалі союзного чемпіонату. "Інтерліга" дозволяє проводити міжнародні зустрічі клубам, які не мають можливості представляти на офіційній євроарені свої країни. "Джмелі" виступають в підсиленому складі з молодих гравців інших київських клубів. Фактично це збірна Києва з бейсболу."

Кожна зустріч суперників в "Інтерлізі" складається з 3-матчевої серії. "Джмелі" в грі з "Вільнюсом" відкрили рахунок вже в першому іннінгу . Бейсбольний матч складається з 9 іннінгів – в кожному з яких суперники проводять по одному нападу і захисту. Перше очко киянам приніс шорт-стоп Райдель Арбелай Пекека. 45-річний кубинець ще з початку 1990-х живе в Україні. Вчився на машинобудівному факультеті Запорізького технічного університету. Одружився з українкою. Багаторазовий Чемпіон України в складі різних клубів. Шість років тому в складі збірної України брав участь в Чемпіонаті Європи з бейсболу.

По ходу гри перевага господарів поля збільшилась до 7 очок. "Джмелі" почали проводити заміни. Не всі гравці вдало увійшли в гру. Відчувалось, що українці втратили концентрацію через значну перевагу. В останньому нападі литовці змогли зрівняти цифри на табло й вийти вперед – 8-7. Але в захисті не змогли нічого протиставити двом результативним комбінаціям "Джмелів". Кияни перемогли.

"Джмелі" мене нічим не здивували. Ми могли виграти, але наробили дурних помилок. Вийшли без належного настрою", - каже після першого матчу граючий тренер "Вільнюса" Вірмідас Невераускас. Він один із засновників "Інтерліги". Його син Довидас Невераускас перебуває в системі клубу Головної Ліги Бейсболу" (MLB) "Піттсбург Пайретс". На сьогодні ніхто з бейсболістів пострадянського простору не досягав такого рівня.

"Якби мені більше дітей, то виховав би не одного Довидаса", - продовжує Вірмідас Невераускас. "В Вільнюсі серед спортивних секцій для молоді дуже велика конкуренція. Баскетбол на першому місці. Велика навала бажаючих займатися футболом. Хоча результатів литовці вже багато років не показують. "Інтерлігу" спочатку заснували спільно з білоруськими командами. Нам казали: "В них низький рівень, навіщо ви їх буде піднімати?" Чим вище буде якість бейсболу в регіоні, тим ближче зможемо їздити для якісних спарингів. Витрачатимемо менше коштів. Раніше в нашому турнірі було декілька російських команд. Господарі поля мають забезпечувати суддів на ігри. Росіяни завжди допомагали своїм командам. Не розумію навіщо. Рівень гри від таких перемог же не виросте. Також не розумію практику українських тренерів, які намагаються перемогти за будь-яку ціну, навіть в дитячих турнірах. Ваші пітчери в 12 років кидають кручені м'ячі. Я Довідаса лише в 14 років потроху почав підпускати до цієї техніки. До 13 років в хлопців головне розвинути швидкість. При навантаженнях на руку при кручених кидках дуже страждає лікоть. Результат буде,але професійного пітчера, готового грати в Північній Америці, вже не виховаєте. Там кидають м'яч зі швидкістю 150 кілометрів на годину. При правильних тренуваннях Довидас в 16 років мав показник 140 кілометрів.

Наступну серію ігр в "Інтерлізі" київські "Джмелі" проведуть 11 червня в литовському Каунасі проти фаворитів турніру місцевого клубу "Літуаніка". До Києва міжнародний бейсбол повернеться в серпні. Суперником українських бейсболістів буде білоруська команда "Мінськ".

Зараз ви читаєте новину «"Не розумію українських тренерів, які намагаються перемогти за будь-яку ціну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути