вівторок, 22 квітня 2014 18:36

"Не виключаю повернення Фергюсона в "МЮ". Хоча б на рік" - Сопко

"Не виключаю повернення Фергюсона в "МЮ". Хоча б на рік" - Сопко
"МЮ" прогавив Гвардіолу та Моурінью" - Олександр Сопко shahta.org

"Манчестер Юнайтед" відправив у відставку головного тренера Девіда Мойєса. Після програшу "Евертону" з рахунком 0:2 "червоні дияволи" вперше за 19 років залишилися без Ліги чемпіонів.

"Поразка від "Евертона" стала останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння. Але питання відставки Мойєса виникло набагато раніше, - каже колишній футболіст донецького "Шахтаря" Олександр Сопко. - Клуб декларував, що готовий довго чекати і підписав контракт з наставником відразу на 6 років. Керівництво прогнозувало, що процес створення нового "Манчестер Юнайтед" буде досить довгим.

Але заяви і готовність чекати і терпіти виявилися на різних рівнях. Команда під керівництвом Фергюсона звикла бути лідером, а вболівальники вважали, що клуб найсильніший у світі. А насправді виявилося, що в "МЮ" не готові терпіти, пробачати і чекати.

Якби Мойєс прийшов на руїни "Манчестера", то йому було б набагато простіше і кредит довіри був би набагато більшим. Минулого року команда виграла чемпіонат, а цього сезону зазнала краху. Це і виявилося вирішальним.

Я не впевнений, що з приходом нового тренера у команди розпочнеться золота ера. Проблеми у клубу глибші і більші, ніж здається. Фергюсон залишив не дуже хороший спадок. Це стосується кадрового та навіть ігрового плану. Останнє чемпіонство "МЮ" здобув більше за рахунок слабкої гри суперників, ніж своєї власної. Сер Алекс відчув цей момент і вирішив піти переможцем, знаючи що команду чекають важкі часи.

Те що трапилося з Мойєсом не говорить, що він слабкий тренер. Просто він потрапив у форс-мажорну ситуацію і в надто вимогливий клуб. Йому не вистачило досвіду, адже він не працював з грандами. З іншого боку, не вистачило можливостей.

Хто б не прийшов зараз у команду, я не вірю, що "МЮ" швидко повернеться на колишні позиції і стане чемпіоном. Цей шлях буде довгим. Мойєс зробив головне — виявив проблему. Всі побачили, що у клубі непроста ситуація. Його потрібно розвивати, будувати, купувати сильніших гравців. Ця невдячна місія випала Мойєсу. Йому довелося весь негатив взяти на себе.

Наступному тренеру в деякій мірі буде легше. На нього вже буде менший тиск і менші вимоги. Він вже сам зможе бути більш вимогливим до менеджменту.

Хто ним стане — це також питання. Не кожен тренер згодиться і зможе працювати у такому клубі".

"МЮ" призначив Раяна Гіггза виконуючим обов'язки наставника команди до кінця сезону.

"Це аналогічна ситуація з київським "Динамо". Там в.о. призначили Сергія Реброва. Гіггз — це людина, яка знає команду і стан справ. Він краще відчуває колектив і оперативніше може на нього впливати. Будь-якому новому тренеру знадобиться час, щоб ввійти у курс справ.

Керівництво клубу зараз у пошуках. Вони не хочуть знову помилитися, тому дуже ретельно будуть підбирати кандидатури. Цього разу вони не будуть довірятися думці Фергюсона і вірити йому на слово. Вибір буде більш зваженим.

Зараз практично немає вільних сильних тренерів. Потрібно когось смикати з іншого клубу або чемпіонату. А це не так просто".

Разом з Фергюсоном "МЮ" залишили виконавчий директор та головним скаут. Це вплинуло на команду?

"Це свідчить про те, що "МЮ" надто довго спочивав на лаврах. Своєю роботою Фергюсон заколисав керівництво та власників клубу. Здавалося, що все добре і працює, як годинник. Проблеми не з'явилися в один день. Вчора все було добре, а сьогодні вже все погано. Всі помилки і проблеми, які зараз є, були закладені або виникли набагато раніше. Можливо, Фергюсон здогадувався про них. Те що трапилося, це не вина одного Мойєса, а спільна проблема клубу. Провалена літня селекційна кампанія і конфлікти всередині команди мають глибше коріння, ніж цей сезон".

Фергюсон помилився з вибором наступника?

"Він розраховував на більшу довіру і терпіння керівництва клубу. Також не виключено, що він переоцінив можливості самого Мойєса. Можливо, Фергюсон не до кінця відчував і розумів проблеми команди".

Сер Алекс може повернутися в "МЮ"?

"Такий варіант дуже навіть можливий. Хоча б на перехідний період — 1 чи 1,5 роки. За цей час треба провести важку роботу з відновлення і пошуку нових гравців. Можливо, він повернеться і візьме на себе цю ношу.

Для Фергюсона цей клуб багато значить. В деякій мірі він також постраждав в іміджевому плані, адже саме він рекомендував Мойєса на посаду наставника. Тому тепер він має розгрібати цю проблему.

Думаю, року йому вистачило для відпочинку. За цей час він зміг з боку подивитися на "Манчестер". Можливо, за рік у нього з'явилися нові ідеї і рішення для клубу. Я не виключаю його повернення. З іншого боку, вік — річ об'єктивна. Невідомо наскільки він сам хоче повернутися у футбол. Одна справа — дивитися матч на трибуні і зовсім інша керувати грою з лавки. Потрібно бути у тонусі, мати хорошу реакцію і контролювати гру. Тренерство — це професія, якою треба постійно займатися. Він сам має все вирішити. Повернення виглядало б красиво, але невідомого наскільки корисно для клубу".

Серед можливих кандидатів на посаду наставника "МЮ" називають Юргена Клоппа та Луї ван Гала.

"Не думаю, що голландець — це тренер для "МЮ". Я не вірю в його схеми. Не думаю, що вони підійдуть для англійського клубу. Також ван Гал жорсткий у плані комунікації з пресою, вболівальниками і клубом. Він може створити конфлікт набагато швидше, ніж це робив Мойєс. Думаю, ван Гала не візьмуть в "МЮ".

Клопп будує нову команду. Очевидно, він бачить перспективи у Дортмунді. За віковими мірками, він - молодий тренер. У нього все ще попереду.

"МЮ" прогавив двох тренерів, які могли б відповідати такому великому клубу. Це Гвардіола і Моурінью. Думаю, самі власники злякалися сили та авторитету цих тренерів. Вони могли б підійти, але зараз вже зайняті в інших клубах".

"Ліверпуль" — новий чемпіон Англії?

"Я вболіваю за "Манчестер Сіті". Там грає Фернандіньо, який проводить чудовий сезон. Також хочу, щоб Пеллегріні нарешті завоював титул. Він цього заслуговує. Звання чемпіона Англії стало б вінцем його хорошої кар'єри. З іншого боку, є такий гравець як Джеррард. Було б справедливо, щоб він хоч раз став чемпіоном Англії".

Зараз ви читаєте новину «"Не виключаю повернення Фергюсона в "МЮ". Хоча б на рік" - Сопко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути