середа, 08 жовтня 2014 09:55

"Матч з білорусами нагадуватиме виїзну гру проти Чорногорії" — Федорчук

"Матч з білорусами нагадуватиме виїзну гру проти Чорногорії" — Федорчук
Ситуація в країні впливає на збірників - Федорчук football.ua

Завтра збірна України з футболу проведе відбірковий матч до Євро-2016 з командою Білорусі. Гра відбудеться в Борисові. Про шанси українців говоримо із головним тренером "Миколаєва" Олегом Федорчуком.

У порівнянні з матчем проти Словаччини ситуація в нас гірша чи краща?

"Набагато краща. Чемпіонат, а разом із ним провідні гравці, набрали хід. Відновився від травм і непогано виглядає Коноплянка. Переконливо зіграли проти "Динамо" Кучер і Ракицький. Ярмоленко взагалі знаходиться в найкращій формі за всю свою кар'єру. Травмовані лише Рибка і Селезньов. Однак вони на перші ролі не претендували. Не набрав потрібної форми Хачеріді, але цю позицію на даний момент є кому закрити".

Провідні білоруські гравці не грали й відпочивали протягом 10 днів. Натомість у нас у неділю гралося всеукраїнське дербі "Динамо" – "Шахтар". Хто у більш виграшній ситуації?

"Українці. Вони знаходяться в тонусі. Багато білоруських збірників не проходять до основи російських клубів. Тобто вони без практики не 10 днів, а набагато більше. З цієї точки зору в українців велика перевага".

Михайлові Фоменку важко даються матчі, де його підопічним треба атакувати позиційно. Цей матч не буде винятком?

"Тут нічого дивного нема. У нас виросло не одне покоління тренерів, чиїм ідеалом і прикладом для наслідування був Лобановський. А Валерій Васильович практикував дії на контратаках, рідко застосовуючи гру першим номером. Навіть проти "Спартака", з його мереживами і контролем м'яча, часто грали на контратаках. Тому Михайло Іванович і любить застосовувати цю модель. Думаю, матч проти білорусів нагадуватиму виїзну гру проти збірної Чорногорії, де був обережний перший тайм, а потім українці вдесятьох пішли вперед і забили чотири м'ячі. Тобто перший тайм наші гратимуть обережно. Бажано, як у виїзному матчі у Варшаві, забити першими. Тоді в нас піде гра".

Форвард Роман Зозуля з початку сезону не забив жодного м'яча. Коноплянка щойно після травми. На кого сподіватимемося в атаці?

"Зозуля не є класичним бомбардиром. Його завдання – створювати напругу, перекривати суперникові простір. Він за манерою гри чимсь схожий на Едгара Давідса, тільки той грав глибше. Тобто сподіватися в атаці виключно на Романа не доводиться. Його завдання – створити режим найбільшого сприяння для всієї групи атаки. По суті, Україна грає в три форварди – з Коноплянкою і Ярмоленком. Не заб'є Зозуля – заб'є хтось із них. Хоча для мене загадка чому Фоменко проігнорував Артема Кравця".

Минулого відбору українці почали грати тоді, коли майже втратили шанси на вихід із групи. Як буде цього разу?

"Хтозна. Стабільного складу досі нема. Ситуація в країні впливає на збірників. У першу чергу, на гравців "Шахтаря". Хлопці весь час грають на виїзді, живуть у чужому місті. І головне – проблеми з мотивацією і перспективою. Я ось не думаю, що в найближчі 5 років "Шахтар" повернеться на "Донбас-Арену". Тобто в частини українських збірників емоційний фон не найкращий. Думати і зосереджуватися лише на футболі не виходить".

Що скажете про суперника?

"Білоруси теж не вражають. Грають посередньо. Не мають яскраво виражених лідерів, якими були Белькевич і Хацкевич, а згодом Глєб і Кутузов. Однак на гру проти України вийдуть украй мотивованими. Так завжди буває, коли зустрічаються географічні сусіди. Тому нашим варто налаштовуватися на важкий бій".

Зараз ви читаєте новину «"Матч з білорусами нагадуватиме виїзну гру проти Чорногорії" — Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути