Ексклюзиви
четвер, 25 квітня 2013 19:04

"Левандовські — не феномен, йому швидко знайдуть заміну" - Селюк

"Левандовські — не феномен, йому швидко знайдуть заміну" - Селюк
Селюк: "30 мільйонів - це реальна вартість Левандовські". Фото: sport-xl.net

Відомий футбольний функціонер Дмитро Селюк розповів Gazeta.ua про трансферну ціну Левандовські та причини поразки "Реала" в Дортмунді.

- Уже, як ми знаємо, є інформація про перехід Левандовські до "Баварії". І вірогідність того, що це відбудеться дуже велика. Відносно його вартості, "Боруссія" буде робити все, щоб заробити на ньому максимально, причому козирів у неї буде достатньо, судячи з останніх подій.

Але важливо розуміти, скільки реально коштує гравець. Новий агент Мхітаряна Міно Райола заявив, що продасть гравця за 15 млн євро. Людина, мабуть, не до кінця уявляє собі весь трансферний механізм. Якщо він його хоча б за 20 млн забере в "Шахтаря", я йому подарую мільйон. Таке неможливо, це популістські розмови. У Європі, зокрема в Німеччині, трансферна політика дуже коректна. Там немає такого, як "кинути" клуб на гроші. Отже "Боруссія" з "Баварією" домовляться на цілком реальну суму, яка влаштовує всіх. Ми часто чуємо, що там "Зеніт" купив когось за 40 мільйонів, Вілліана продали за 35... У Європі таких сум немає, якщо мова, звичайно, не йде про Роналду, Мессі і т.д.

- Але Гетце "Баварія" у тієї ж "Боруссії" купила за 37 мільйонів...

- Не за 37, це точно можуть сказати. У контрактах вказуються багато бонусних моментів, пов'язаних з виграшем турнірів, кількістю голів і т. д, рекламою. Останнє в Німеччині поставлено на дуже стійкі рейки. Наприклад, тільки на футболках Рібері "Баварія" заробила додатково 36 мільйонів. У нас ситуація зовсім інша. Купить хтось три майки, до того ж китайські копії, напише на спині, наприклад "КОНОПЛЯНКА" і ходить. А "Дніпро" нічого з цього не має. Так що сума за Гетце вказана з урахуванням всіх перерахованих нюансів. Швидше за все, перший транш за гравця складає 27-30 мільйонів, решта - як бонус.

- Скільки ж коштує Левандовскі?

- 30 мільйонів - ціна, яка мусується в Інтернеті - цілком реальна. Не виключено, що він найближчим часом подорожчає, залежно від того, як "Боруссія" виступить у Лізі Чемпіонів. Але не на нечувану суму. Розщедритися на ті ж 30 мільйонів може дозволити собі далеко не кожен клуб. Та й сам Левандовські - не випадковий пасажир у цій угоді. Він розуміє, що чим більше за нього заплатять, тим менша зарплата буде у нього. Важливо, як у нього підуть справи в новому клубі, адже платять не за те, скільки ти голів забив тому ж "Реалу", а за те, що гравець довгий час демонструє стабільний рівень. Ми пам'ятаємо, як свого часу Едін Джеко переходив з "Вольфсбурга" в "Манчестер Сіті", в результаті засів на лавці. Мабуть, не зумів адаптуватися. Не виключено, що його продадуть у зворотному напрямку, можливо в "Боруссію" як заміну Левандовські.

Відносно поляка. Він, безумовно, талановитий футболіст, але феноменом я б його не назвав. "Боруссія" завжди славилася командною грою, дисципліною, яку поставив Юрген Клопп. Тій самій збірної України Левандовські не забив чотири м'ячі. Але це не говорить про те, що збірна України краща за мадридський "Реал". Не виключено, що окрім Левандовські "Боруссія" продасть ще ряд гравців за хороші гроші. Які потім витратить на інших висококласних футболістів, не помітивши таким чином втрати бійця/бійців. До речі, приклад нашим клубам, як продавати гравців на піку, а не "з базару".

- Відхід Левандовські назріл? Він переріс рівень "Боруссії"?

- Тут не можна говорити однозначно. Торік "Боруссія" вилетіла з Ліги Чемпіонів, в цьому вона вже однією ногою у фіналі. Ще перед зимовим жеребкуванням я зазначав, що найнебезпечніша команда після "Барселони", яка може дістатися "Шахтарю" - це "Боруссія". Повторюся, коник "Боруссії" - командна гра. Левандовські - лише частина цього механізму. І якщо він піде, йому в команді швидко знайдуть заміну.

- Юрген Клопп не вичерпав себе в Дортмунді?

- Дивлячись на нього, цього не скажеш. Крім, того, що він поставив команді гру, він живе "Боруссією", емоції в ньому вирують. Ми ж бачимо, як він застрибує на гравців і разом з ними святкує голи. Він символ успіху "Боруссії". Інша справа, що він сам може захотіти спробувати себе в іншому клубі, іншому чемпіонаті. Так само працює Моуріньо: у всіх клубах, де він був, тренер і команда були єдиним цілим. Тому і на боротьбу вмів налаштовувати гравців.

- Моуріньо як і Клопп сповідує прагматичний, дисциплінований футбол. Чого "Реалу" не вистачило в Дортмунді?

- У "Реала" десь всередині з'явилася самовпевненість, певна недооцінка. І виникла вона саме після першого тайму, коли в роздягальню забив Роналду. Їм почало здаватися, що все йде за їхнім сценарієм. І на другий тайм команда вийшла в дещо хвацькому настрої, покуражитися, забувши при цьому про концентрацію в обороні. Але ж це плей-офф Ліги Чемпіонів, півфінал. І тут на першому місці результат. Коли Левандовські забив другий гол, потім третій, мадридці запанікували і просто не змогли вже зібратися.

По суті, справа зроблена і шансів щось змінити в повторній зустрічі у "Реала" вкрай мало. Як і у "Барселони". І "Боруссія", і "Баварія" у матчах-відповідях будуть грати гранично дисципліновано, це не ті команди, яким можна забити на куражі. Німецькі гранди зараз є наочним прикладом футбольної еволюції, коли комбінаційна гра невід'ємна від дисципліни і потужної "фізики". І якщо "Барселоні" з "Реалом" вдасться якимось дивом вийти у фінал, це буде унікальний випадок в історії футболу.

Зараз ви читаєте новину «"Левандовські — не феномен, йому швидко знайдуть заміну" - Селюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути