субота, 09 лютого 2013 19:36

Зірка "Боруссії" і збірної Польщі починав з 250 євро і не влучав по м'ячу

Зірка "Боруссії" і збірної Польщі починав з 250 євро і не влучав по м'ячу
У "Боруссії" Левандовські подорожчав в 4,5 рази. Фото: mirror.co.uk

Нападаючий дортмундської "Боруссії" і збірної Польщі Роберт Левандовські на початку кар'єри не розглядався як зірка футболу, яка подає надії. А через свої фізичні недоліки був об'єктом глузувань з боку партнерів по клубу "Зніч", де виступав з 2006 по 2008 р.р із зарплатою 250 євро на місяць.

"Пам'ятаю, як він з'явився на першому тренуванні. Бігав як якийсь профан. Неозброєним оком було видно, що з ним щось не в порядку", - згадує Радослав Маєвські, півзахисник збірної Польщі, який став свідком перших кроків Левандовські у дорослому футболі.

Йому вторить тодішній тренер ФК "Зніч" Міхал Херман.

"Роберт трохи кульгав, а одна його нога була коротша за іншу, над чим ми перший час сміялися. На перше тренування він приїхав без форми і з п'яти моментів не зумів реалізувати жодного. Кілька разів він взагалі не міг влучити по м'ячу в чужому штрафному. Втім, він ніколи не йшов з тренування, поки не досягав ідеального виконання того чи іншого футбольного елемента", - підкреслює він.

У "Боруссії" на перших порах поляк мав 10-15 хвилин ігрового часу. Витіснити з основи конкурента в особі Лукаса Барріоса допомогла травма останнього.

Перший гол за німецький клуб Левандовські забив у рурському дербі 19 вересня 2010, коли "Дортмунд" на виїзді розгромив "Шальке". До цього "чорно-жовті" не перемагали на полі противника 5 років.

Популярність футболіста на батьківщині скажена. За останні два роки кількість новонароджених хлопчиків, яким дали ім'я Роберт, перевищила всі розумні межі. Подібного ажіотажу навколо одного спортсмена в Польщі не було вже 30 років, останнім ідолом поляків був Збігнев Бонек.

Разом з тим у футболіста запальний характер і він не боїться говорити, що думає. Зокрема, гравець прямо звинуватив у провалі збірної на Євро-2012 екс-наставника Франтішека Смуди.

"Тренування команди на зборі в Австрії були занадто жорсткими, - пояснює Левандовські. - Навіть передсезонна підготовка у клубів не буває такою важкою. У нас не було ніякого плану Б, якби щось йшло не так. Скажімо, перед матчем з Росією відбулася взагалі дивна річ. Смуда змінив тактику в самий останній момент, коли команда знаходилася в тунелі. Вважаю, невдалий результат команди на домашньому чемпіонаті Європи - це повністю провина Смуди".

За підсумками сезону 2011-2012 Левандовські став кращим гравцем Бундесліги за версією УЄФА. Автор хет-трику у ворота "Баварії" у фіналі Кубка Німеччини-2012, який "Дортмунд" виграв з рахунком 5:2.

Трансфер Левандовські в "Боруссію" обійшовся німцям у 4 750 000 євро. За період виступів у Дортмунді подорожчав в 4,5 рази. Претендентами на гравця є "Баварія" і "Манчестер Юнайтед".

Нагадаємо, "Боруссія" є суперником донецького "Шахтаря" в 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів. Перший матч відбудеться 13 лютого на "Донбас Арені".

Збірна Польщі зіграє з командою України в рамках відбору на ЧС-2014. Матч відбудеться 22 березня на Національному стадіоні у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Зірка "Боруссії" і збірної Польщі починав з 250 євро і не влучав по м'ячу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути