середа, 02 липня 2014 19:00

Спецтема: Кубок світу-2014: на землі Пеле та Роналдо

"Кубок світу виграє Бразилія, а Коста-Ріка вже здійснила подвиг" - Догадайло

"Кубок світу виграє Бразилія, а Коста-Ріка вже здійснила подвиг" - Догадайло
Збірна Бразилії святкує перемогу над Чилі Reuters

На Кубку світу у Бразилії пройшла стадія 1/8 фіналу. Футбольний тренер Віктор Догадайло розповів Gazeta.ua про свої враження від турніру.

Європейські збірні прорахувалися з підготовкою

"З точки зору видовищності, мундіаль у Бразилії вдався. На цьому Кубку світу багато забитих м'ячів та інтриг на футбольному полі. Якщо говорити про якісь тенденції розвитку футболу, то реалізовуються дуже багато стандартних положень. Також ми бачимо чудову гру воротарів та швидкий футбол.

Європейські збірні прорахувалися з підготовкою. Наприклад, Англія приїхала за два дні до старту турніру. Акліматизацію потрібно було проходити у Південній Америці, щоб звикнути до місцевого клімату.

Якщо говорити про чвертьфіналістів, то збірна Бразилії з труднощами рухається по турнірній сітці. З іншого боку команда-господар завжди відчуває на собі тиск і вантаж відповідальності. Але Сколарі — досвідчений тренер. І підбір виконавців у пентакампеонів хороший.

Ще хочеться відзначити роль тренерів. У чвертьфінал вийшли команди наставників-новаторів, які мають свій почерк і керують грою. Стадія 1/4 фіналу Кубка світу — це вже досягнення.

Рекордсменом за проведенням вдалих замін був вже покійний сьогодні Луїс Арагонес. Його показник сягав 45%. Кожна друга заміна у наставника ставала результативною. Футболіст забивав, ставав автором результативної передачі або заробляв пенальті. Багато залежить від вміння тренера читати гру і вчасно внести корективи. Ще варто врахувати довжину лавку запасних."

Романтичний футбол був на груповому етапі. Зараз пішли матчі на вибування

"Наставник збірної Аргентини сказав, що у гравців має бути світлий розум та ясні очі. Він мав на увазі, що футболісти не повинні втомлюватися. Психологія — це дуже важливий момент. Видовищний, яскравий та романтичний футбол був на груповому етапі. Команди грали три поєдинки і могли дозволити собі десь помилитися. Зараз пішли матчі на вибування.

З точки зору психології Бразилія має тільки перемагати. А її суперники вже щасливі, що вийшли до такої стадії. Вони почувають себе розкутіше і грають в той футбол, який можуть. Кубок світу — це також ярмарка футбольних талантів. Кожен футболіст і тренер хоче себе краще продати.

Матчі чвертьфіналів, півфіналів та фіналу матимуть відтінок напруженості. Вони будуть менш видовищними. В основі буде стояти його величність результат. Адже за цим критерієм оцінюють роботу тренера і команди."

Цей Кубок світу - воротарський

"У матчі Німеччина — Алжир Нойер грав як ліберо. Постійно підстраховував своїх партнерів. Взагалі цей Кубок світу можна назвати воротарським. Голкіпери чудово грають на лінії, демонструють хорошу реакцію, читають гру і можуть передбачити розвиток ситуації на полі. Загалом, воротарі підійшли до турніру підготовленими емоційно, морально, психологічно та фізично.

Можливо динамічні характеристики м'яча, яким грають на турнірі, прийнятні для воротарів. Раніше був зміщений центр ваги, непередбачувана траєкторія польоту м'яча чи ще якісь нюанси. Зараз все зрозуміліше."

Збірна Коста-Ріки вже здійснила подвиг

"У Коста-Ріки зіграний склад і поставлена легка, швидко атакуюча гра. Всі казали, що команда опинилася у групі смерті. А вийшло так, що єропейські топ-збірні померли (Англія та Італія), а Коста-Ріка вийшла з першого місця і гратиме у чвертьфіналі. Збірна додає, у неї все виходить і над нею ніщо не тяжіє, адже вона вже здійснила подвиг. Будь-який результат у матчі з голландцями всі сприймуть з розумінням."

Бразилія виграє Кубок світу

"Франція та Німеччина дуже переконливо виглядали на турнірі. Хоча ми пам'ятаємо гру німців з Алжиром. У будь-якому разі, команда досягла потрібно результату. Я віддам перевагу французам. На їх місці у Бразилії могла бути збірна України. Наша команда грала б так само успішно. Сподіваюсь, французи затримаються на Кубку світу якомога довше.

Але при всіх розкладах турнір виграє Бразилія. При всіх негараздах, які є в команді, я все одно бачу руку тренера. А ще рідні стіни допомагають збірній. Кажуть, що Неймар тягне команду вперед. Якщо у нього все виходить, то чому б і ні? Якщо він зупиниться, то у команді є гравці, які можуть взяти на себе його функції."

Дель Боске не мінятиме стиль гри збірної Іспанії

"Розчарувала Іспанія. Для збірної України це не найкращий варіант. Тепер на команду чекає перезагрузка. Очевидно, 5-6 гравців завершать кар'єру у збірній. У дель Боске на заміні є талановита молодь. Наставник має звідки черпати резерви. До матчу з українцями, який пройде вже наступного року, у наставника буде час підготувати боєздатну одиницю.

Я не думаю, що дель Боске змінить стиль команди. Так, будуть нові обличчя, але принципи гри залишаться ті самі. Для нас це, мабуть, не дуже добре. Дель Боске — амбіційний тренер. Він на своєму місці. Думаю, він ще не вичерпав себе. Для того, щоб постійно вигравати, інколи треба програти. Михайло Фоменко не менш конкурентоспроможний. Збірна України під його керівництвом стала кращою командою Європи в 2013 році (згідно з рейтингом ФІФА збірна України досягла найбільшого прогресу у 2013 році).

Ван Гал двічі міняв тактику по ходу поєдинку

"Дуже подобається робота Луї ван Галя у збірній Голландії. Видно, що це керована команда. Наведу приклад. Коли у матчі з Мексикою Роббен заробив пенальті, то наставник сказав, що пробиватиме Хунтелар. Клас-Ян реалізував 11-метровий, який вивів команду у чвертьфінал. Коли голландці поступалися в рахунку, то тренер двічі міняв тактику по ходу поєдинку. Ван Гал робив заміни та перестановки, які принесли результат. У команди величезний потенціал".

1/8 фіналу

Бразилія — Чилі — 1:1, пенальті — 3:2

Колумбія — Уругвай — 2:0

Голландія — Мексика — 2:1

Коста-Рика — Греція — 1:1, пенальті — 5:3

Франція — Нігерія — 2:0

Німеччина — Алжир — 2:1

Аргентина — Швейцарія — 1:0

Бельгія — США — 2:1

1/4 фіналу:

Франція - Німеччина

Бразилія - Колумбія

Аргентина - Бельгія

Голландія - Коста-Ріка

Зараз ви читаєте новину «"Кубок світу виграє Бразилія, а Коста-Ріка вже здійснила подвиг" - Догадайло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути