пʼятниця, 02 травня 2014 02:17

"Колліна - дуже строгий, але справедливий" - Арановський

Автор: gazeta.ua
 

"Мрію судити Лігу чемпіонів, - зізнається арбітр ФІФА 37-річний Євген Арановський. - Фінал? Хоча б груповий етап. Потрібно рухатися крок за кроком. Намагаюсь це робити. У мене навіть була така фраза: "як відсуджу Лігу чемпіонів, то можна помирати". Ліга чемпіонів — це моя велика мрія. Я сподіваюся, що вона збудеться".

Цього сезону Арановський працював на матчах Ліги Європи, у тому числі на поєдинку групового етапу. Також киянин обслуговував товариський матч збірних Іспанії та Італії.

"Працювати на міжнародних матчах — це велика відповідальність. Треба докладати чимало зусиль, щоб бути на відповідному рівні. У топ-групах є дуже багато хороших арбітрів. Чимало з них представляють провідні європейські країни. Щоб відповідати цьому рівню, потрібно бути кращими за них.

В Україні я працюю на матчах команд з верхньої частини турнірної таблиці. Увага до таких поєдинків завжди підвищена і ціна помилки вища".

У 2010-му році куратором системи арбітражу в Україні став відомий італійський арбітр П'єрлуїджі Колліна.

"У нас є перевага над іншими федераціями, так як з нами працює Колліна. Ми перші, хто бачать останні новинки та рекомендації. Можна навіть сказати, що ми перебуваємо на крок попереду порівняно з іншими. Зараз ми відчуваємо себе набагато впевненіше на полі у психологічному та фізичному плані, ніж раніше".

Колліна — строгий керівник?

"Дуже строгий, але справедливий. Великй успіх, що ми маємо змогу працювати з ним. Всі тільки "за", щоб він залишався працювати в Україні якомога довше. Я вважаю, що немає сильнішого фахівця за нього. Всі новинки, психологія дається на найвищому рівні. Для нас, арбітрів, це щастя.

Коли він тільки почав працювати куратором, мене запитували мою думку з цього приводу. Я сказав, що будь-який український гравець був би радий попрацювати з таким тренером, як Жозе Моурінью. Те саме тут".

Як реагуєте на критику, зокрема від журналістів?

"Десь півроку я вже не дивлюся українські телепрограми пов´язані з футболом. Стараюся не читати інтернет. Але дуже часто ранок починаєтьсч з того, що телефонує дружина, мама, знайомі і питають чи я вже читав. Відповідаю: "Ні, не читав. Розповідайте, що там було". Я стараюся все це відсікати, адже якщо на все реагувати, то буде дуже важко.

Ми обов´язково дивимося та аналізуємо всі матчі. Якщо я відсудив гру, то можу переглянути її два-три рази. Зідзвонююся з фахівцями - інспекторами та суддями. Ми обговорюємо моменти, говоримо, що можна змінити. П´єрлуїджі нам також доносить всю можливу інформацію. Аналіз та самоаналіз є, а реагувати на все дуже важко. Ми тримаємося. Найбільше переживають батьки та близькі.

Я нормально ставлюся до журналістів. Просто я не прихильник давати інтерв´ю. Я вважаю, що потрібно робити свою роботу, а не говорити. Коли я закінчу кар´єру, тоді зможемо спокійно поспілкуватися.

Несправедлива критика? У кожного своя думка. У не розбираюсь у журналістиці. Я не можу говорити, що вам потрібно робити. Ви розумієте футбол зі свого боку. Я бачу це по-іншому.

Я рік працював на УТ-1 у міжнародному відділі, тому я сам знаю, що це не простий хліб. Не можу давати якісь поради. Можу тільки побажати всім здоров´я та удачі".

Ви працювали журналістом?

"Ні. Я приймав міжнародні перегони, ми їх монтували, дещо перекладав. Це давно було. Ще у 1999-му році. Тоді я вже був арбітром.

На полі ми бачимо не так як по телевізору. Повірте мені, ми потім дивимося гру і розуміємо, що щось можна було зробити краще. Коли йде розбір гри у телепрограмі, то не кажуть "арбітр помилився" чи "суддя міг зробити так", а називають прізвище і топчуть його. Крім того, одна програма показує так, а друга зовсім по-іншому. Розумієш, що об´єктивності тут мало", - зазначив Арановський.

Додамо, що цього тижня Колліна провів семінар за участю арбітрів та асистентів прем'єр-ліги. Також судді пройшли тестування з фізичної підготовки.

Зараз ви читаєте новину «"Колліна - дуже строгий, але справедливий" - Арановський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути