четвер, 18 грудня 2014 19:35

Як знімали Конькова — репортаж із сьогоднішнього конгресу ФФУ
52

Фото: Тарас Подолян

"ФФУ червону картку!", "Люстрація", "ФФУ стоп корупцію", "Звіт народу". Близько 200 молодих людей, серед них і дівчата зібралися біля Будинку футболу за півгодини до початку чергового Конгресу ФФУ. Одягнені по-спортивному, крім банерів тримають на телескопічних вудочках прапори України, в деяких обличчя закриті шарфами національної збірної.

Доріжка до самого входу в Будинок перекрита десятком кремезних молодиків у балаклавах та камуфляжній формі. На рукавах — шеврони "Київська міська варта". Перешкод для проходу не чинять. Поруч з ними стоять ще кілька міліціонерів. З динаміків лунає пісня групи "Мандри": "Не спи, моя рідна земля".

До Будинку футболу під'їзжає почесний президент ФФУ, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. Одягнений в сірий костюм та синє пальто. Напередодні повідомлялося, що відпросився в Зеппа Блаттера з Марокко, де зараз триває клубний кубок світу ФІФА.

- Це моя місія. Чи підтримую я Конькова? Нікого не підтримую. Ще багато місяців тому я говорив про те, що сокиру війни потрібно відкласти, закопати. Заради розбудови українського футболу в ці доленосні для країни часи. Сконцентрувати цю енергію для подолання тієї кризи, що є сьогодні в українському футболі. Мабуть, власні амбіції заважали керівникам це зробити ще після мого тодішнього звернення до них. А мені здавалося, що тоді мене почули", - каже Григорій Михайлович.

Згадав грудень 2010 року і тодішній конгрес, на йому теж піднімалося питання про йього відставку.

- Я й тоді пішов би у відставку, хоча зміст її був далеким від футбольної суті. Але не зробив тоді цього лише з однієї причини — вважав, що якщо я нелегітимним шляхом залишу посаду президента ФФУ, стане неможливим проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, про що попередили і ФІФА, і УЄФА. Не з першої спроби, але мене таки почули. Співпраця з Коньковим? Вважаю це питання недоречним для обговорення", - резюмував Григорій Суркіс.

За кілька хвилин до початку роботи конгресу ширяться чутки, що Анатолій Коньков написав заявку про відставку і незабаром оголосить про неї. Причина - напередодні 2/3 колективних членів ФФУ висловили недовіру керівництву. За регламентом цього достатньо для початку процедури імпічменту.

В конференц-залі на президента ФФУ чекають делегати. Привітавшись, Анатолій Дмитрович зачитує рішення виконкому. Він відбувся напередодні.

- Щоб не розпалювати обстановку, вирішено наступний конгрес провести 6 березня. На ньому відбудуться вибори президента федерації. Контроль за виконанням рішення залишається за мною. Дякую за увагу, - Коньков збирається залишити зал.

Президенту нагадують, що в залі зібралися зареєстровані делегати і за статутом він має відкрити та закрити конгрес. Нарада затягується.

- Я залишаю цей балаган, - не витримує Коньков. Делегати наполягають на дотриманні процедури.

- Маємо відкрити? Відкривайте!, - зітхає він.

Вимагають виконати гімн.

- Конгрес відкрито! Є гімн чи немає?, - питає Коньков.

Нарешті лунає гімн ФФУ. Хвилина мовчання за тими, хто пішов з життя протягом року.

Пропонується створення робочої групи з підготовки порядку денного нового конгресу. Автор ідеї — президент Федерації футболу Києва Ігор Кочетов. Керівником робочої групи "проштовхує" Андрія Павелка. Той нещодавно написав заяву про відставку з посади віце-президента і члена виконкому ФФУ. Зал підтримує пропозицію Кочетова, а Павелко опиняться в президії поруч із Коньковим.

Таки миротворчу місію доводиться брати на себе Григорію Суркісу.

- Колеги, в 2010 році було поставлено питання про недовіру Суркісу, але нічого тоді не вийшло. Бо Суркіс діяв відповідно до законів ФФУ та міжнародних інстанцій УЄФА та ФІФА. Виконком прийняв рішення про позачергові вибори в березні 2015-го. Крапка. В жодному разі виконком за один день не може прийняти доленосне рішення. Ви ж тільки представляєте федерації, отримали від них повноваження на відстоювання питань, які вже були внесені до порядку Конгресу. У вас є 1,5 - 2 місяці, щоб вивчити нові пропозиції робочої групи. І після цього вже висловлювати довіру або недовіру діючому президенту ФФУ. Це має вирішитися в березні.

- Додати тут нема чого, - каже Коньков. - Чи писав заяву на відставку? Ні, не писав. Погано? Кому погано, а кому й добре.

Засідання конгресу завершується виконанням гімну України. Вирішують за три дні створити під керівництвом Андрія Павелка робочу групу з підготовки до позачергового конгресу 6 березня. Крім нового президента ФФУ на березневому конгресі оберуть віце-президентів, членів виконкому та членів Контрольно-дисциплінарного та апеляційного комітетів.

Зараз ви читаєте новину «Як знімали Конькова — репортаж із сьогоднішнього конгресу ФФУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути