неділя, 21 серпня 2016 11:55

Годинник для Срни, гостинність "Істанбула": як "Шахтар" грав у Лізі Європи
16

Донецький "Шахтар" переміг турецький "Істанбул Башакшехир" у першому матчі раунду плей-оф кваліфікації Ліги Європи. Матч у Стамбулі завершився з рахунком 2:1 на користь "гірників".

"Ласкаво просимо до Туреччини", - посміхається чоловік у білій сорочці і з табличкою "Press" у руках. О 12:20 за місцевим часом (Україна живе за тим самим часом) літак з командою на борту приземлився в аеропорту імені Ататюрка. Паулу Фонсека взяв на матч з "Істанбулом" 22 футболістів. У тому числі, аргентинського нападника Факундо Феррейру, який у цьому сезоні програє конкуренцію за місце у стартовому складі.

Після проходження паспортного контролю команда відправилася відпочивати у готель. Футболісти розмістилися десь на пів-дорозі між стадіоном "Істанбула" та аеропортом. Це дуже віддалений від туристичного центру район Станбула. Тут фешенебельні готелі обгородженні колючим дротом, а на вході стоїть рамка металошукач.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Вони оточені старими будинками, запиленими складами і чисельними мечетями. Туристи сюди не заходять. На вулицях лише місцеві — діти грають у футбол і посміхаються, коли ми їх фотографуємо, а чоловіки підозріло приглядаються до чужинців.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

У день матчу "Шахтар" відмовився від традиційної прогулянки саме з питань безпеки.

Напередодні "гірники" провели тренування на полі стадіону "Башакшехир Фатіх Терім". Арена вміщує 17 801 глядача і зовсім новенька. Але поле на арені було у жахливому стані. Дивно, якщо врахувати, що сезон у чемпіонаті Туреччини стартує тільки цими вихідними.

Власне, тому сам "Істанбул" готувався до матчу на тренувальному полі. Через пробку ми не встигли на прес-конференцію наставника команди Абдулли Авчі. Але клуб здивував українських журналістів своєю відкритістю.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Перед тренуванням нам привели захисника Олександра Єпуряну. Він єдиний у складі "Істанбула" зміг поговорити з нами без перекладача. Молдавський легіонер виявився дуже терплячим (телевізійники довго налаштовували камери) та інтелігентним спікером. Зізнався, господарів влаштує нульова нічия.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Поки футболісти бігали кола, Авчі говорив з нами про план на гру і різницю між "Шахтарем" Луческу та "Шахтарем" Фонсеки.

Більше про сам клуб розповів спортивний директор "Істанбула" Мустафа Ерогут.

"У нас молодий клуб. Нам всього два роки, - чоловік показує на дату на значку (2014). - Наша філософія — з кожним роком покращувати свої результати. Особливо, на європейській арені".

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Насправді, клуб заснований набагато раніше. Просто, два роки тому відбувся черговий ребрендинг. Власником "Істанбула" є колишній віце-мер Стамбула. Команда перебуває у тіні трійки грандів "Бешикташа", "Фенербахче" та "Галатасарая", але має чудову інфраструктуру і веде боротьбу за вболівальників.

"У Стамбулі мешкає більше, ніж 15 мільйонів людей. Вболівальників на всіх вистачить. Тим більше, район, в якому ми знаходимося дуже активно розвивається. Скоро тут відкриється новий аеропорт", - продовжує Ерогут.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

За словами прес-аташе "Істанбула", на матч продали лише 6 тисяч квитків.

"Це віддані фанати команди, які регулярно ходять на матчі і володіють абонементами", - каже турок.

В очікуванні прес-конференції Паулу Фонсеки вивчаємо стадіон "Істанбула". На арені є окрема молитовна кімната для християн та іудеїв. Зал для прес-конференції більше нагадує кінотеатр. Стіни коридорів прикрашені фотографіями з матчів. Але найбільше вражають фігури футболістів "Істанбула" у повен зріст. "Гравців" виставили по обидва боки коридору, яким команди йдуть у роздягальні. Мабуть, щоб ще до матчу деморалізувати суперника. В будь-якому разі, виглядає ефектно.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Фонсека прийшов на прес-конференцію з воротарем Андрієм П'ятовим. Цього разу португалець не феєрив, як перед "Янг Бойз". Власне, більшість питань були саме про висновки команди після вильоту з Ліги чемпіонів. Паулу заявив, що команда дуже добре засвоїла швейцарський урок.

П'ятов зазначив, що раз команда пропускає м'ячі, то гравці ще не до кінця зрозуміли вимоги тренерів. Але бачать сенс у своїй роботі і з часом доведуть свої дії до автоматизму.

"Вже жартуємо, що могли б стати чемпіонами Туреччини, а найкращим був би Василь Кобін! Він 100% ігор з турецькими командами провів", - пожартував насамкінець Андрій.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Під час тренування "гірників" турки продовжили вражати своєю гостинністю. Спортивний директор "Істанбула" пропонував журналістам пляшки з водою. У Стамбулі трималася спека +31 С. Прес-аташе команди також працює у Федерації футболу Туреччини. 6 жовтня Україна зіграє з турками матч кваліфікації КС-2018 у Коньї.

"Це фартове місто для збірної Туреччини. Ми проводимо там найважливіші матчі. У нас складна група, але наше завдання — це кваліфікуватися на Кубок світу", - каже прес-аташе.

Чоловік додає, що перед матчем з Україною турецька команда зіграє товариський матч з Росією в Антальї. "Частково, це політичне рішення", - визнає працівник місцевої федерації футболу.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

У турецькому футболі взагалі багато політики. На стадіоні "Істанбула" у холлі висять портрети Ататюрка та Ердогана (президент країни). На фасаді арени повісили величезний прапор Туреччини. Ще один розмістили на трибуні за воротами. Перед матчем там ще розгорнуть банери із написами "Один прапор — одна країна" і список загиблих під час спроби державного перевороту 15 липня.

"Так клуб виявляє свою громадянську позицію. У нас зараз непрості часи, але сподіваємось, що у майбутньому все буде добре", - каже прес-аташе "Істанбула".

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Прапори Туреччини були не тільки на стадіоні "Істанбула". Їх розвісили всюди, де тільки можна — на автомобілях, мечетях, будинках, готелях, в метро та просто на вулицях.

У день матчу центром Стамбула ходили натовпи туристів. Футбольних фанатів не вдалося побачити навіть в азійській частині міста, де "Фенербахче" приймав швейцарський "Грассхоппер". Про "канарок" місцеві газети писали багато. Чого не скажеш про "Істанбул".

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

У день матчу з "Шахтарем" клуб відкрив фан-шоп біля стадіону. Напередодні ми з колегами заглянули туди. Речі вже виклали на полиці, але ще не виставили цін і нічого не продавали. Працівники магазину показали нам макет стадіону і прилеглих територій. За два роки повністю завершать будівництво тренувальних полів. Всього їх буде 11. Більшістю користуватиметься команда. Одне буде для студентів. А на решті зможуть грати всі бажаючі.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Турки дуже економно використовують простір. Наприклад, одне з тренувальних полів знаходиться на "другому" поверсі. На "першому" - фан-шоп, кафе, різні офісні приміщення. А під землею ще й парковка.

У фан-шопі біля дверей поставили вінок із живих квітів. Колега запитала чи хтось помер. Один із працівників фан-шопу пояснив, що ця квіткова композиція для офіційного відкриття. І взагалі, такі вінки присутні у Туреччині на всіх радісних і важливих подіях — весіллях, заручинах і днях народженнях.

Сам матч розпочався з хвилини мовчання. Так вшанували пам'ять жертв терактів, які пройшли у день гри на сході Туреччини.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Фонсека цього разу здивував не тільки з вибором стартового складу, але і схемою. Проти "Істанбула" "Шахтар" зіграв з одним нападником (як у часи Луческу). І ним виявився вже згаданий вище Феррейра. Під форвардом діяв Віктор Коваленко, а пару центральних захисників склали Ярослав Ракицький та Олександр Кучер. Поза заявкою опинився Євген Селезньов.

"Шахтар" виграв 2:1 хоч і провів два різних тайми — хороший перший і гірший другий. У матчі з "Карпатами" було навпаки. Знову вилізли проблеми з реалізацією моментів. Неоднозначним вийшов матч для Ракицького. Спочатку захисник став співавтором голу (автогол приписали Соколу Чикаллеші), а потім привіз пенальті у свої ворота.

Варто відзначити роботу атакувальних півзахисників. Вони зіграли дуже динамічно і часто мінялися позиціями. Особливо активно діяв Віктор Коваленко, який вперше забив головою.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Після матчу Фонсека заявив, що команда продовжить грати за схемою 4-2-3-1, але якщо гра вимагатиме присутності на полі двох нападників, то "Шахтар" змінить формацію.

Перемога на виїзді з рахунком 2:1 — це вже вагома заявка на загальний успіх і вихід у груповий етап Ліги Європи. Головне, не повторити помилок, як у зустрічі з "Янг Бойз".

Матч у Стамбулі став особливим для Даріо Срна. Капітан "гірників" зіграв 500-й поєдинок у футболці клубу. На післяматчевій прес-конференції Фонсека присвятив хорвату перемогу над "Істанбулом".

"Ми зробили йому заслужений подарунок. Розумію, що всі ви хочете дізнатися, який саме. Але я не скажу. Можете запитати у Даріо. Якщо він захоче, то розповість вам", - сказав Паулу.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Тренера здав Кучер. Захисник відразу зізнався, що команда подарувала капітану футболку і годинник.

Срна вийшов одним із останніх з роздягальні. У руках тримав подарунки. Але відмовився на прохання журналістів показати вміст коробки. Даріо скромно говорив про свій ювілей. Більше наголошував на важливості цієї перемоги.

"Я сказав у роздягальні, що без партнерів, підтримки клубу і вболівальників я б ніколи на зіграв за "Шахтар" стільки матчів. Велике дякую всім. Але найголовніше сьогодні — це перемога", - сказав Срна.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Після матчу "Шахтар" відразу відправився в аеропорт і вилетів до Львова. Сьогодні на "Арені Львів" "гірники" зіграють з "Дніпром". А вже 25 серпня знову зустрінуться з "Істанбулом".

Зараз ви читаєте новину «Годинник для Срни, гостинність "Істанбула": як "Шахтар" грав у Лізі Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути