вівторок, 11 жовтня 2016 14:21

Футбол проти політики: як Україна грала з Косово у Кракові
35

Якби матч Україна — Косово був фільмом, то отримав би девіз "Спорт проти політики". На полі була одна інтрига — з яким рахунком команда Андрія Шевченка обіграє косоварів — 5:0 чи 3:0. Обійшлися трьома м'ячами.

За межами стадіону футбол протистояв політиці. І в підсумку, виявилося, що саме спорт переміг.

Але для початку трохи Кракова напередодні і в день матчу кваліфікації Кубка світу-2018.

Девід Бекхем рекламує одяг біля стадіону "Краковії".

 

Також поряд зі стадіоном розташований кінотеатр "Київ". Зараз там іде фільм "Wołyń" польського режисера Войцеха Смажовського. Афіші кажуть, що це історія кохання в нелюдські часи.

Колеги зважилися і пішли на перегляд фільму. Наступного дня поділилися враженнями. Якщо коротко, то стрічка добротна, хоч і демонізує українців, варто було б випустити її в український прокат (а ще краще зняти свій фільм), багато української мови і багато крові.

 

У книгарнях Кракова зараз збірка спогадів свідків подій 1943-го року на Волині тримається у топ-продажах. А польські ЗМІ рясніють заголовками у стилі "Всіх нас хотіли знищити" і "Чи мордували поляки українців"?

Але на вулицях Кракова українську / російську мову можна почути частіше, ніж польську.

Поговорили про всі "гарячі" теми з польським колегою.

"У нас є район міста, який зараз активно розвивається. Там мешкає багато українських студентів. Мій друг якось їхав в автобусі і був одним з трьох поляків на весь салон.

Українці швидко вчать нашу мову і швидко адаптуються до нашого способу життя. Польща прийняла частину біженців із Сирії. Одна сім'я поселилися у Тарнуві. Але за деякий час вони повернулися у Сирію. Не змогли тут прижитися.

Взагалі, події в Україні, особливо Крим та Донбас, дуже згуртували наші нації. Поляки симпатизують і співпереживають вам. І повір, ніхто не хоче забрати в України Львів. Те, що пишуть фанати — це не думка більшості чи офіційна позиція.

І фільм про "Wołyń" не налаштує поляків вороже до українців. Стрічки ще не бачив, але режисеру важко дорікнути у пропаганді. Раніше він зняв фільм про те, як поляки мордували євреїв".

А тепер назад до футболу. Напередодні матчу українці Кракова були зайняті одним — пошуком квитка на матч. У вільний продаж тікети так і не надійшли. Більшість продали через інтернет, частина відійшла регіональним федераціям та спонсорам. По 150 квитків виділили на делегації збірних України та Косова. Але хлопці та дівчата сподівалися, що якимось дивом таки потраплять на стадіон.

 

Наставник збірної Косово Альберт Буньякі прийшов на прес-конференцію за 10 хв до початку. Напередодні косовари пропустили 6 голів від Хорватії, а виглядали так, ніби це вони стільки забили. Буньякі багато посміхався і жартував. Став серйознішим, коли мова зайшла про політику.

"Не люблю політику, тому я футбольний тренер", - сказав Буньякі.

 

Коуч говорив англійською та албанською. Під час прес-конференції виявилося, що він добре розуміє питання українською.

Із собою наставник привів повного тезку Альберта Буньяку, який із 3 м'ячами - найкращий снайпер збірної Косова. Тренер пожартував, що спеціально зробив такий вибір, щоб ускладнити роботу журналістам.

Після прес-конференції збірна Косова провела тренування на полі "Краковії". Виявилося, що у команди стільки спонсорів, що скоро місця на тренувальній формі не залишиться.

 

Після косоварів на арену завітав номільнальний господар — збірна України. Шевченко, наче магніт, притягнув на свою прес-конференцію польських журналістів. У своїх матеріалах вони наголошували, що Андрій Миколайович - володар Золотого м'яча-2004.

Шевченко говорив російською та англійською мовами. Молодий тренер із кожною прес-конференцією стає все цікавішим. Перед матчем навіть потролив журналістів і дав урок Олександру Зінченку.

Колега запитала чи є у футболіста карт-бланш від Шевченка інколи не повертатися назад і не відпрацьовувати у захисті.

"Не відповідай на провокацію", - жартома шепнув Андрій Миколайович підопічному.

 

Зінченко вчиться дуже швидко.

"У кожного гравця є своє налаштування на гру, але я б не хотів зараз про це розповідати. Ви все самі завтра побачите", - сказав футболіст ПСВ.

Збірній довелося тренуватися під дощем. А приклад всім гравцям показав куратор збірних України Мирон Маркевич, який у 65 років показав чудову форму під час пробіжки.

 

День матчу виявився сонячний і теплий. Гріх у таку погоду не прогулятися набережною Вісли, Вавелем та Старим містом. У Кракові є на що подивитися і куди піти.

 
 
 

Ще одна розвага для туристів — годування лебедів і голубів. Птахи тут зовсім ручні.

 

Вавельський Дракон — улюбленець туристів. Час від часу він дихає вогнем. Дітлахи у захваті.

 

Якщо ви фанат Бенедикта Камбербетча, то у Кракові є його руки.

 

День матчу припав на неділю. У центрі Кракова туристів було більше, ніж кількість місць на стадіоні "Краковії".

 

Піднятися на вежу Маріацького костелу коштує 15 злотих (близько 100 грн). Стільки мені б обійшовся комплексний обід у ресторації, де харчуються місцеві. Але там стояла така довга черга, що вирішили спочатку втамувати духовний голод.

 

Вигляд на Краків з вежі просто приголомшливий.

 

А чим люблять займатися мешканці Кракова? Бігати і вигулювати собак. До того ж господарі прибирають за своїми улюбленцями.

 

Хвилинка реклами від наставника збірної Польщі Адама Навалки.

 

Стадіон "Краковії" за 2 год. до початку матчу.

 

У Кракові заборонили палити на вулицях. Мабуть, не всі фанати про це знали. Оскільки перед грою все було спокійно, то поліції нічого не залишилося, як виписати кілька штрафів за паління. Ще у місті не можна перебігати дорогу у невизначеному місці. Якщо спіймають, то оштрафують на 100 злотих (близько 700 грн).

 

Перед матчем журналістів пригощали традиційним польським журеком. Було дуже смачно.

 

На матч з Косовом Шевченко виставив таку саму стартову 11-ку, як на гру з Туреччиною.

 

Офіційна програмка. У Федерації футболу України щось знали. Андрій Ярмоленко був одним з найкращих у матчі проти Косова. На його рахунку гол та асист.

 

Таким стадіон "Краковії" виглядав за кілька хвилин до стартового свистка.

 

Гравці збірної Косова під час свого гімну одну руку поклали на плече сусіду, а іншу — на серце. Виглядає дуже зворушливо.

 

Наші футболісти теж дуже емоційно виконали гімн України.

 

А ось і наші 999 фанатів.

 

Цікаво, що зі стадіону "Краковії" видно арену "Вісли". Фанати цих двох команд ненавидять один одного.

 

А ще на стадіоні є дитячий сектор. Він розташований за воротами. Туди приходять найменші вболівальники "Краковії". Місця ультрас за протилежними воротами.

 

"Синьо-жовтий" матч. Збірна України зіграла у синіх футболках.

 

3:0 — є перша перемога команди у відборі на Кубок світу і дебютна вікторія Шевченка-тренера.

 

Після фінального свистка гравці збірної України подякували вболівальникам за підтримку. Глядачів було мало, але вболівали вони яскраво.

 

Косовари дякували своїм вболівальникам. Їх було ще менше, але вигуки "Косово! Косово!" лунали голосно.

 

Наставник збірної Косова, попри поразку 0:3, знову феєрив на прес-конференції. На запитання, проти кого йому було важче грати — України чи Хорватії, Буньяку видав:

"Раз тут є українські журналісти, то я звичайно скажу, що Україна сильніша". І вже серйозно додав, що наша збірна, на його думку, більш атакувальна команда.

 

Шевченко приємно вразив своєю прес-конференцією — подякував фанатам, зробив комплімент супернику, чітко прокоментував результат матчу, заміни, позитивні та негативні моменти у грі. Схоже, перемога додала наставнику впевненості. Такі прес-конференції хочеться відвідувати.

А поляки, користуючись нагодою, просили Андрія Миколайовича про автографи та селфі. Українець нікому не відмовив.

 

До речі, польські колеги широко висвітлювали матч. Писали передматчеві і післяматчеві прес-конференції, вели текстові онлайн-трансляції на своїх сайтах. Кілька журналістів цікавилися, хто з наших футболістів говорить англійською. Навіть перепитували, як правильно вимовляти прізвище того чи іншого гравця.

Косовари після матчу привітали з перемогою збірну України і запросили на матч-відповідь в албанський Шкодер. Здається, поразка їх зовсім не засмутила. Вони просто раді, що їх збірна грає офіційні матчі.

Наступного дня після матчу польський колега написав, що поліція Кракова не зафіксувала жодних порушень на стадіоні чи за його межами. Все пройшло спокійно. Ну, якщо не рахувати штрафів для курців.

І додав.

"У вас дуже гарний гімн - бойовий і сильний. У мене навіть мурашки по шкірі побігли, коли вболівальники заспівали на стадіоні".

Залишається додати, що свій наступний матч збірна України зіграє 12 листопада в Одесі проти Фінляндії. Тут вже точно не буде ніякої політики і лімітів для глядачів.

Зараз ви читаєте новину «Футбол проти політики: як Україна грала з Косово у Кракові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути