вівторок, 25 листопада 2014 12:29

"Фанати виявилися розумнішими за багатьох депутатів та політиків"
10

У Києві пройшов круглий стіл - "Вимір патріотизму у футболі: культура вболівальництва". Його організувала Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі. Виділяємо основні тези розмови.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Стефан Решко, легендарний футболіст київського "Динамо" та збірної СРСР

Я був гравцем і знаю, яке велике значення має підтримка вболівальників. Кілька років я очолював Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ. Пам'ятаю розмову з представником УЄФА. Я говорив йому, що Бандера та Шухевич — це наші герої. Він не знав цього. В УЄФА бачили червоний і чорний колір і вважали, що це непристойно та погано. Ми пояснювали, але думаю, що до сьогоднішнього дня в УЄФА нас не до кінця зрозуміли.

Було чимало випадків за які наших вболівальників можна було засуджувати. Але коли в Україні настали важкі часи, фанати об'єдналися і першими виступили проти "тітушок". Зараз чимало ультрас беруть участь в АТО. Патріотизм — це вчинок, а не красиві розмови.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Але є негативні моменти. На матчі "Карпати" - "Шахтар" спалили 450 фаєрів. Пригадую, як ми грали в Манчестері. Рудаков виходив з воріт на 16 метрів, бо з трибун весь час щось летіло. В Англії прийняли відповідні закони і зараз футболіст вітається з вболівальником за руку, коли подає кутовий. В Україні має бути кримінальна відповідальність за кидок файєра в людину, що може призвести до травми.

Насамкінець хочу сказати, що наші фанати виявилися розумнішими за багатьох депутатів та політиків.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Олександр Гливинський, спортивний коментатор, прес-аташе збірної України

Вболівальники були великими патріотами задовго до Майдану. Ними і залишаються. Вони — герої. Багато фанатів пішло воювати за Україну. Хлопці постійно пропагують українські символи.

Ми змушені доводити, що Бандера та Шухевич не фашисти. До речі, вони ними ніколи і не були. Це наслідок 70-ти років пропаганди, від якої нам потрібно відмиватися.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

УЄФА — це "сплячий" комітет. Ніхто крім нас самих не буде відстоювати наші інтереси. Треба працювати над тим, щоб з переліку заборон FARE зникали наші символи. Зображення Бандери, Шухевича, червоно-чорний прапор — це наша історія, а не історія фашизму.

На моє переконання, культура українських вболівальників сформована. Але потрібні ще відповідне законодавство та поведінка правоохоронних структур.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Олексій Руденко, заслужений художник України, автор футбольний трофеїв

Треба захищати не тільки честь та гідність фанатського співтовариства. Мова йде про захист країни. Є приклади інших держав, які виграють судові позови проти заборон УЄФА заснованих на порадах FARE.

Серед забороненої символіки є свастика. Громадянин Литви виграв судовий позов стосовно того, що свастика сама по собі — це не нацистський символ, а давній солярний знак народів Центральної Європи та країн Балтії. Тільки у специфічному виконанні чорної свастики у білому колі на червоному прапорі є символом нацистської партії, який заборонений у всьому світі.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

В рекомендаціях FARE є дуже багато некомпетентних та тенденційних речей. Зокрема, заборон по Україні стосується два портрети провідників (Бандера та Шухевич), які жодним судом не визнані ні військовими злочинцями, ні представниками тоталітарних рухів.

В Росії офіційно зареєстровано понад дві сотні праворадикальних та відверто фашистких організацій. Але під забороною опинився лише символ партії "Русское национальное единство" (Рух Олександра Баркашова).

Зрозуміло, що Україні дуже важко протистояти серйозним міжнародним організаціям. Колись Артем Франков (головний редактор журналу "Футбол") сказав, що наші футбольні органи змушені виконувати всі настанови, якими б ідіотськими вони не були.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Василь Костицький, голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

Цифра "88" має неоднозне застосування у світі. У музиці це число дорівнює кількості ступенів стандартного звукового ряду та кількості клавіш на фортепіано. За кодом радистів — це "люблю і цілую". 88 заповідей Девіда Лейна — це основа неонацистського світогляду.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Вадим Гольдін, заступник голови комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ

Наші герої (Бандера та Шухевич) та червоно-чорний прапор жодним чином не підпадали під жодні дисциплінарні санкції УЄФА та FARE. Але там, де це присутнє, звідти можна чекати інших провокативних речей від наших фанатів. Не варто жодним чином спекулювати на рекомендаціях FARE, хоча вони і неоднозначні.

Цього року на матчі "Десна" Чернігів — "Шахтар" Донецьк на центральному секторі 70 роздягнених хлопців кричали "Зик хайль! Мы построим новый рай". Більше тут нема про що говорити.

Треба з розумінням ставитися до регламентів УЄФА та FARE і дослухатися до їхніх резолюцій.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

Олександр Гливинський

Дуже сумніваюсь, що ці хлопці українські патріоти і знають, хто такі Бандера та Шухевич.

В європейських країнах зовсім інакше працює поліція. Є чорний список фанатів, яких більше не пускають на стадіони. Дуже легко з´ясувати, хто хуліган, а хто патріот. Важливо, не змішувати ці поняття.

Автор: Ірина КОЗЮПА
 

P.S. На круглому столі не було представників від фанатів та FARE. Про них говорили найбільше, тому було б логічно дати їм слово. За словами Костицького вболівальників запрошували, але чому вони не прийшли голова Національної експертної комісії України не знає. 

Нагадаємо, у лютому цього року ультрас України офіційно оголосили про перемир´я. Тоді навіть говорили, що у світі поліція захищає людей від фанатів, а в Україні фанати захищають людей від міліції.

Згодом читайте на нашому сайті інтерв´ю з представниками ультрас київського "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «"Фанати виявилися розумнішими за багатьох депутатів та політиків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути