понеділок, 24 жовтня 2016 14:32

"Бюджет Львова зростає не через українську мову, а тому що модель дуже хороша" - Ярослав Грицак

"Бюджет Львова зростає не через українську мову, а тому що модель дуже хороша" - Ярослав Грицак

"Ми залишимося в категоріях XIX ст, якщо вважатимемо, що мова дуже важлива". Про це в інтерв'ю для "Радіо Свобода" сказав український історик Ярослав Грицак.

"Є один критерій, головний критерій успішності: стабільна країна, яка розвивається економічно. Чи важлива тут мова? Я думаю, що ні. Потрібно починати говорити про інші речі. Ми не маємо правильних відповідей, тому що не почали ставити правильні питання. Ми залишимося в категоріях XIX століття, якщо вважатимемо, що мова дуже важлива", - сказав у інтерв'ю пан Грицак.

Професор Українського католицького університету впевнений, що в пріоритеті країни має бути сам розвиток, а не мовні питання.

"Я ні в якому разі не вважаю, що мова не важлива, вона дуже важлива, й існування Львова дуже важливе для України, тому що це дуже здоровий баланс, без Львова важко собі уявити, чим була б Україна.

Крім того, україномовний Львів зараз різко відрізняється від решти України моделлю свого розвитку. Львів дає зовсім іншу модель розвитку України, України постіндустріальної, сервісної, ви це прекрасно бачите – це туризм, ресторани, інтелектуальний центр, IT, університети. Це зовсім інша модель.

Я бачу статистику: нині в Україні найстабільніше і вражаюче зростання бюджету у Львові. Ми бачимо, як соціальні і фінансові капітали, повільно, але правильно переходять зі Сходу на Захід, не тому що тут українська мова, а тому що модель дуже хороша", - зазначив історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що нам робити з нашими гомосексуалістами?

У цій моделі він вбачає дуже велике майбутнє.

"Ця модель в Україні набирає обертів, і вона ніколи так голосно не звучала, як зараз, Європа рухається зовсім в іншому напрямку – і в цьому іронія. Європа все більше і більше націоналізується, етнонаціоналізується. Тобто раптом чомусь стало важливо, хто правильно розмовляє, хто правильного походження, хто правильної крові", - говорить Ярослав Грицак.

Історик також зазначив, що Україна стає мультикультурною державою. Це - хороша модель, яка діє.

"Дивіться, Гройсман, прем'єр-міністр, – єврей. Аваков, міністр внутрішніх справ, – вірменин. Я слухав виступ головного муфтія України, він сказав, як сильно змінилося ставлення до мусульман в Україні після Євромайдану, позитивно змінилося. Україна зараз створює дуже хорошу, цікаву модель. Я кажу це не для того, щоб похвалити українців, але я говорю це тому, що дуже переживаю за майбутнє цієї моделі, я вважаю, якщо вона програє в Україні, програє усюди. Я вважаю, що Україна зараз одна з найважливіших територій, де вирішується майбутнє моделей не тільки для самої України, але й для більшого простору", - підсумував Ярослав Грицак.

Зараз ви читаєте новину «"Бюджет Львова зростає не через українську мову, а тому що модель дуже хороша" - Ярослав Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути