середа, 22 квітня 2015 15:51

Американський журнал Newsweek написав про упослідженість української мови в Україні

Американський журнал Newsweek написав про упослідженість української мови в Україні

Місце української мови в Україні стало темою американського журналу Newsweek.

Журналістка цього - другого за накладом у США - тижневика Сара Тополь написала розлогу статтю про громадський рух "И так поймут", в якій розповіла, яких зусиль коштує українцям відстоювання гарнтованого конституцією права на спілкування рідною мовою. Американка описала законодавчий статус єдиної державної мови, а також її присутність у побуті.

Заголовок "Tongue-Tied on Ukraine's Front Lines" можна перекласти як "Мовна лінія українського фронту" або ж "Недорікуватість на українській лінії фронту".

"У світі розуміють важливість української мови для збереження держави. А от більшість українців - ні", - з такими типовими словами розходиться англомовна стаття українськими просторами соцмереж.

"Позитив від мого інтерв'ю Ньюзвіку ще й у тому, що його передрукували безліч англомовних світових ресурсів, отже інформування про проблему стало ще ширшим і потужнішим. Ба навіть українські видання котрі не мають україномовної версії, як ось наприклад "Цензор", його передрукували", - коментує засновник ініціативи, яка цієї зими стала офіційно громадською організацією, Роман Матис.

"Американское издание рассказало своим читателям историю одного украинца, который определился с главной целью своей жизни – борьбой с русским языком в украинском обществе. Героя статьи зовут Роман Матис. По его словам, он впервые начал противостоять русскому языку еще три года назад..." - в такому ключі новину подало російське видання "24smi" в огляді "Косые" санкции, американские провокации и украинский русофоб Матис. Обзор западных СМИ".

У мережі Facebook спільнота "И так поймут" от-от матиме 10 тисяч учасників. Серед досягнень  - те, що в торгових мережах почала з'являтися іноземна побутова техніка, маркована українською мовою

З останнього спільнота запам'яталася плідною співпрацею з "ПриватБанком", за підсумками якої фінустанова обдарувала активних її членів новими планшетами, а також - скандалом із блогеркою та Юлією Савостіною.

 

Зараз ви читаєте новину «Американський журнал Newsweek написав про упослідженість української мови в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути