понеділок, 24 жовтня 2016 16:17

Електрику будуть добувати із вулканів

Електрику будуть добувати із вулканів

В Ісландії втілюють проект по видобутоку електроенергії з магми вулканів. Це джерело енергії на яке не впливає навколишнє середовище. Забір теплоносія зроблять за допомогою 5-кілометрової свердловини.

"Температура у породі коливається між 400 і 1000 градусів за Цельсієм. Цього достатньо для отримання пари, яка може генерувати до 50МВт електроенергії. Такий метод в 10 разів ефективніший за використання геотермальних свердловин. Ісландії вигідніше отримувати енергію з вулканів, так як вони здатні покрити всю частину енерговитрат. Геотермальні джерела здатні дати енергію тільки чверті країни, а решта витрати покривають гідроелектростанції", - повідомляє "Faina Idea".

Вулкани працюють не самі по собі, а в комплексі з водою, тобто по факту - це все ті ж самі геотермальні джерела, але при цьому трохи більш потужні. Проект народився з помилки під час будівництва гідротермального джерела. Випадково фахівці просвердлили свердловину на 2 кілометри глибшу, ніж було потрібно. Попри помилку інженери вирішили все таки з'ясувати, чи можна отримати енергію з такої свердловини. Коли залили у свердловину воду - отримали 30 МВт потужності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові будинки будуватимуть із зарядками для електромобілів

Свердління нової свердловини розпочалося 12 серпня в сейсмонебезпечному регіоні Рейкьянес. Дослідники сподіваються дістатися до Серединно-Атлантичного хребта - великої кордону між тектонічними плитами землі, де магма нагріває морську воду до температури 1000 градусів за Цельсієм.

Як повідомлялося, французька компанія NewWind розробила штучне дерево, листям якого служать невеликі вітряні турбіни, сконструйовані таким чином, що "вітряне дерево" може виробляти електрику навіть при дуже слабкому вітрі.

Зараз ви читаєте новину «Електрику будуть добувати із вулканів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути