пʼятниця, 17 травня 2013 11:48

В "Острозькій академії" показали ймовірне зображення Феодосія Святого
14

Фото: Фото: Олена Власова

У четвер 16 травня до Національного університету "Острозька академія" на Рівненщину завітав перший президент країни Леонід Кравчук. Він приїхав відкрити міжнародну конференцію "Місце України в сучасному світі". Заодно вирішив провідати вітчизну - Кравчук народився у селі Великий Житин, що під Рівним.

Одразу по приїзді колишнього президента ведуть до підземної галереї академії. Ректор Ігор Пасічник демонструє йому обширну колекцію полотен. О 10-тій ранку представляють нову картину столичного художника-баталіста Артура Орльонова – "Благословення Феодосія Святого". Князь Федір та його батько Данило були засновниками династії Острозьких. Навколо фігури старця стоять одинадцятеро чоловіків різного віку. Син князя вкляк перед ним на коліна. "Благословення" – друга картина Орльонова із циклу "Сузір'я князів Острозьких". Серія має популяризувати українську історію.

Кравчук розглядає полотно із цікавістю, запитує про історію картини.

"Це символ верховенства духовного над матеріальним, багатство схиляє коліна перед аскетизмом, - пояснює позаштатний радник Президента України Володимир Зубанов, ініціатор проекту написання картини. – Князь Федір був видатним правителем та воїном, але наприкінці життя постригся у ченці під ім'ям Феодосія у Києво-Печерській Лаврі та жив у дальній печері. Церква канонізувала його ще у 17-ому столітті. З того часу його день відзначається 24 серпня".

Художник Артур Орльонов каже, що працював над картиною більш як півроку.

"Ніхто не знає точно, як виглядав Феодосій Острозький. Лише в хроніках можна віднайти приблизний опис його зовнішності. А щоб відтворити костюми тієї епохи, мені довелося радитися з істориками", - розповідає художник.

Окрім нового полотна, баталіст також привіз із собою ще три картини, що пов'язані з життям Київської Русі – "Кий, Щек, Хорив і Либідь засновують місто Київ", "Князь Кий на прийомі у імператора Візантії Зенона" та епізод давньої битви під Синіми Водами.

"Ця битва під Синіми водами 1362-ого року мала ще більше значення ніж Куликовська, бо тоді вперше дали відсіч татаро-монгольській навалі. Молодь треба виховувати на перемогах, а не на поразках. Освіта без моралі далеко не піде", - вважає ректор Ігор Пасічник.

Копії картин залишаться в академії, а оригінали мандруватимуть країною. У п'ятницю їх зможуть побачити мешканці Рівного – в обласній бібліотеці. До січня Орльонов планує написати нову картину із "княжого" циклу. У ній зобразить першодрукаря Івана Федорова. Після оглядин галереї Кравчука запрошують нагору у актову залу, де зібралося кілька десятків студентів та науковців. Разом обговорюють перспективи України у світі.

"Ми рухаємося в Європу швидше, ніж колись. Раніше стояли на колінах, а тепер треба швидко ставати на ноги. Але у нас є проблеми у сучасній владі, у відносинах влади та опозиції, немає єдності між владою та народом", - розводить руками екс-президент.

На запитання журналістів про створення музею Леоніда Кравчука у його рідному селі Великий Житин під Рівним, екс-президент замислився.

"Я поважаю ініціативу односельчан, але я проти того, щоб робили музей. І пам'ятника при житті собі не хочу. От пройде час, тоді нехай оцінять – чи варто чи ні. А зараз - не треба, - каже Леонід Макарович. - У мого діда було тільки дві книги - Біблія та Кобзар. Він часто просив мене почитати їх йому, бо мав уже поганий зір. Часто згадую прочитане і наново переосмислюю".

Леонід Кравчук провів в академії кілька годин. Ректор дарує йому на згадку картину із зображенням Острозької академії взимку.

Зараз ви читаєте новину «В "Острозькій академії" показали ймовірне зображення Феодосія Святого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути