понеділок, 05 грудня 2011 14:01

Учені зможуть клонувати мамонта з кісткового мозку

Учені зможуть клонувати мамонта з кісткового мозку

Російсько-японській групі вчених вдалося знайти у викопних рештках мамонта необхідний генетичний матеріал, який потрібен для клонування доісторичної тварини. Про це повідомили представники якутського Музею мамонта і японського університету Кінкі, які протягом останніх років ведуть спільні дослідження в даному напрямку.

Дослідники знайшли фрагменти добре збереженого кісткового мозку в останках мамонта, витягнутих з-під землі в серпні поточного року в ході розкопок в районі селища Батагай на півночі Якутії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На березі Дністра знайшли уламок бивні мамонта

Учені підкреслили, що знахідка - це великий науковий успіх, оскільки зазвичай кістковий мозок у викопних рештках сильно пошкоджений через тривале перебування у вічній мерзлоті й тому не годиться для отримання біологічно активних матеріалів.

Якщо дослідникам вдасться витягти із зразків необхідний генетичний матеріал, то, як стверджують японські вчені, клонування мамонта може стати реальністю. Для цього фахівцям потрібно помістити ядра з клітин кісткового мозку мамонта в яйцеклітину близького родича доісторичної тварини - слона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ураган "Айк" приніс зуб мамонта в двір палеонтолога

Дана технологія була розроблена групою дослідників Японського державного інституту природничих наук міста Кобе і вже продемонструвала свою ефективність у ряді експериментів. Зокрема, в 2008 році вченим вдалося таким способом клонувати мишу, яка померла за 16 років до цього, повідомив ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Учені зможуть клонувати мамонта з кісткового мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути