середа, 24 червня 2009 12:51

Сканування показало, як виглядала єгипетська жриця 3000 років тому (ФОТО)

Завдяки новій технології медичного сканування, вченим сталі доступні тривимірні зображення мумії, яка вже більше 3 тисяч років лежить у труні.

Труна єгипетської жінки Мересамун, яка, як вважалося, була жрицею храму у Фівах в період приблизно 800 років до нашої ери, залишилася непошкодженою і повністю закритою. Співробітники Музею орієнталістіки університету Чикаго, де вона пробула більше 80 років, не дослідили мумію, оскільки боялися пошкодити дивом вцілілі декорації труни.

Тепер, завдяки останньому слову комп"ютерної томографії (КТ) - технології сканера, яка зазвичай використовується для діагностики і лікування живих пацієнтів, дослідники вперше показали світу безпрецедентні тривимірні зображення жінки, яка лежить у гробниці.

Сканування було проведене за допомогою 64-зрізовогоКТ-сканера, а потім повторно за допомогою 256-зрізового сканера Philips Brilliance. Використання сканера дозволило зібрати тисячі зображень Meresamun, з яких було відтворено надзвичайно детальне тривимірне зображення.

Технологія дозволила дослідникам бачити крізь гробницю мумії. Оскільки мумія все ще огорнута льняними простирадлами, сканер повинен був "очистити" кожен шар і дійти в результаті до скелета, до останків її внутрішніх органів, до очних яблук, на які були покладені кам"яні пластини.

Meresamun жила приблизно 800 років до нашої ери. Їй, як вважають учені, було приблизно 30 років, коли вона померла. Маркування на її труні свідчать про те, що жінка була співачкою в Храмі Амона у Фівах. Учені вважають, що вона була з відомої сім"ї.

Cybersecurity.ru

Зараз ви читаєте новину «Сканування показало, як виглядала єгипетська жриця 3000 років тому (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути