четвер, 30 листопада 2006 20:05

Фараон Тутанхамон помер від гангрени

Міжнародна команда вчених нарешті закрила найвідомішу кримінальну справу стародавнього Єгипту: через що більше трьох тисяч років тому помер 19-річний цар Тутанхамон.

Після консультацій з італійськими і швейцарськими експертами єгипетські вчені зробили однозначний висновок: 19-річний фараон помер від гангрени, що розвилася в результаті перелому гомілки лівої ноги за кілька днів до смерті.

Можливо, в результаті невдалого падіння з коня він роздробив ліву гомілку, можливо, потрапив під важку колісницю.

Перелом був відкритим і, скоріше за все, мав наслідком розрив крупної судини. Якщо до того ж Тутанхамон упав у бруд, до рани могла потрапити інфекція, і він помер протягом кількох днів від зараження крови.

Дотепер у єгиптології панувала версія про те, що Тутанхамон міг стати жертвою змови, організованої його найближчим радником Ейе, який замінив фараона на троні Древнього Єгипту. На цю гіпотезу вчених наштовхнув загадковий отвір на черепі мумії, виявлений ще в 1960-і роки в ході її рентгенівського обстеження.

Однак тепер можна вважати доведеним, що отвір з"явився в результаті необережного поводження з мумією британського дослідника Говарда Картера, який зробив в 1922 році головне археологічне відкриття ХХ століття. Очевидно, Картер занадто грубо відокремив від мумії знамениту золоту похоронну маску.

Початок багатої на легенди історії відкриття гробниці Тутанхамона було покладене 26 листопада 1922 року. Цього дня в Долині фараонів археолог з Великої Британії Говард Картер просвердлив

дірку у замурованих дверях піраміди, що вела до другої камери, та просунув туди свічку. Поруч стояв лорд Карнарвон, який фінансував експедицію. "Ви там щось бачите?" "Казкові скарби", - відповів Картер. У похованні були золоті статуї, трони та бойові колісниці, вкриті сусальним золотом.

Тільки за десять років Картеру вдалося перевезти знахідки у більш безпечне місце.

Здається, це був найбільший скарб, що його виявила одна людина, повідомляє Inopressa.ru.

Зараз ви читаєте новину «Фараон Тутанхамон помер від гангрени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути