середа, 07 грудня 2016 17:10

Равлики-ахатини люблять дивитися фільми і впізнають господарів
15

Журналістка Наталя Пендюр має більш як сотню африканських равликів-ахатинів. У побуті ці великі равлики невибагливі, але дуже кумедні, розповідає власниця. Розпочалася Наталина колонія із двох ахатин.

Чому ти почала розводити равликів?

Я завжди любила тварин – усяких, включаючи жаб, хрущів і річкових тритонів. Тож ідея тримати вдома велетенських африканських равликів мене одразу зацікавила. Перші знайомі мені ахатини жили тоді в друга із Праги: він розповідав, що равлики ці мають зуби, й інколи чути, як вони гризуть яблука чи капусту. Я тоді не повірила: хіба може равлик щось гризти так голосно, щоб це вловило людське вухо? Вирішила перевірити і взяла у друга трохи равликових яєць. Проте з цим нічого не вийшло. Тоді у мене вдома жив декоративний щур, який знайшов коробочку з яйцями, відкрив і з задоволенням їх усі поїв, перш ніж я встигла озирнутися.

Наступного разу майже дорослих равликів мені вділила колега Марина. У них із дочкою вдома було ціле графство ахатин. Головних звали за іменами різних англійських графів, лордів і королів. Марина розповідала, що равлики дуже люблять воду, купаються, гуляють. Я, може, і посміхалася чемно, та про себе думала: тю, як це равлик "гуляє" і сам "купається"? І не розуміла, доки не отримала ланчбокс, де лежав погризений шмат гарбуза і два равлики. Ось так я познайомилася з Хот Догом і Капустинкою.

Першого ж вечора стало зрозуміло, що таке "купаються" й "гуляють". Прийшовши з роботи, я одразу встромила ахатин під кран зі слабкою цівкою води. Як же вони зраділи! Рухи ахатин, коли поруч є волога, дуже активні, вони радісно повзають і крутяться на всі боки. Вирішила тоді - хай собі поповзають по дну ванни, і вийшла вечеряти. Коли повернулася, ті вже були на стінах у різних кутках ванної кімнати. Наступного дня Хот Дог вибрався на стелю у світлиці, залишивши за собою тоненьку смужку з'їдених шпалер. Після цього випадку гульки стали обмеженими, а стереотип про те, що равлик повільний, канув у Лету.

Як розмножуються равлики?

Ахатин існує чимало видів. У мене зав'язалося знайомство з видом Ахатина Іммакулата. Насправді слово Immaculata далеке від зоологічної термінології. Воно означає "чистий" і вживається в основному в контексті непорочного зачаття. Це один з епітетів Діви Марії. А равликів так назвали, певно, тому, що вони здатні розмножуватися (відкладати запліднені яйця) без партнера.

Цього літа у мене було багато далеких поїздок. Хот Дога й Капустинку я возила з собою у маленькому пластиковому відрі. Жодних проблем, тільки хвилювалася, що часто їх залишаю у спеці: то в машині, то у бабусі, де нема кондиціонера. А їм, як виявилося, того й треба було. За літо вони розмножилися так, що я швиденько перетворилася з журналіста на директора равликової ферми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після масажу равликами зникають зморшки і веснянки

Еволюція подбала про те, щоб ахатини виживали. Ці істоти гермафродити, можуть розмножуватися і з партнером, і без. Мало того, коли у них є партнер, вони змінюють стать відповідно до того, що їм більше підходить. Так що першим яйця відклав Хот Дог, а потім вони помінялися ролями і зробити це вирішив Капустинка. Ще й відкладають близько 130 яєць за раз. Маленький равлик спершу з'їдає яйце навколо себе, а потім починає харчуватися різними овочами й фруктами. Малі ахатини майже прозорі. Колір мушлі потім поступово змінюється.

Якими повадками равлики цікаві?

Равлик для мене істота дуже поетична. Коли щось його зацікавлює, він витягує свої ріжки і вдивляється у простір, а часто ще й витягується в бік об'єкта всім тілом - весь м'який і прозорий, спіральний, як саме життя, плавний і ніжний, вразливий і зацікавлений. А ще равлик ніколи не впаде з краю стола чи свого контейнера: він знаходить шляхи й повзе вниз, убік, куди завгодно, огинає об'єкти й вигинається сам на всі боки. Так що стежити за равликом – гарна психологічна практика для впертих. А ще, коли вдома є ахатини, то є завжди і свіже яблуко. Ну або інший фрукт.

Ахатини промацують перед собою шлях щупальцем - фактично оком. Фільми люблять дивитися: їх дуже зацікавлює зміна світлових плям. Кажуть, що равлики впізнають господаря. Я не можу перевірити, так це чи ні, але на мою руку лізуть охоче.

Чи складно дбати про ахатин і чим їх годувати?

Взагалі ахатина – найбільш невибаглива істота, яку можна тримати вдома. Якщо вам, звісно, не шкода викидати яйця. Оскільки в мене тут ціла ферма, то і справ у мене з ними більше, ніж це буває зазвичай. Доки не переорали поле недалеко від моєї хати, я ввечері збирала там листя кольрабі. Або треба влаштовувати сеанси купання для всіх. Дядько в зоомагазині мене знає і по домовленості продає мені оптом кістки сепії у великому пакеті, які равликам потрібні для кальцію. А коли заходжу до своєї "фермерської" кімнати, в основному перша фраза у мене: "Гади, знову потікали". Доводиться регулярно збирати їх по всій хаті. Це коли равликів багато, а коли їх у вас декілька, то можете розслабитися.

Тепер щовечора у мене обов'язково відбувається щось таке: сідаю в колі равликів, кроплю їх водою, нарізаю свіжого огірка. І дивлюся, як вони вистромлюють ріжки-очі, здивовано озираються навколо і діловито йдуть, куди їм треба. Переважно в напрямку їжі. При цьому навколо стоїть рівномірний хрускіт сотень равликових зубів об огірки й кістки сепії. Равлики гризуть їх, аж гай шумить, і це можна почути навіть у іншій кімнаті.

Дівчина може поділитися своїми равликами з усіма, хто бажає мати вдома такого улюбленця. Поспілкуватися з Наталею можна через її сторінку, присвячену ахатинам, Snaily friends.

Зараз ви читаєте новину «Равлики-ахатини люблять дивитися фільми і впізнають господарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути