середа, 28 грудня 2011 10:52

Нова фарба може генерувати електричний струм

Нова фарба може генерувати електричний струм

Дослідники з університету Нотр-Дама придумали дешевий і простий спосіб створення сонячних батарей - "сонячну фарбу". Нею буде достатньо пофарбувати будинок або, скажімо, дах, для того щоб отримати гігантську сонячну батарею для живлення електроприладів.

Основою "сонячної фарби" дослідників з університету Нотр-Дама (University of Notre Dame) стали квантові точки (нанокристали напівпровідника) з діоксиду титану (TiO2). Вчені покрили їх сульфідом і селенідом кадмію (CdS і CdSe), а потім помістили наночастинки у водно-спиртову суміш, і на виході отримали густу пасту (таким чином, хімікам навіть не знадобилася сполучна речовина).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вченим вдалося створити дисплей з кишкової палички

Цю масу нанесли на провідну скляну поверхню, а отриману плівку "спекли" при 200 ° С. Вимірювання властивостей такої "сонячної фарби" в фотоелектрохімічному осередку показали, що під впливом сонячного світла в плівці генерується електричний струм.

"Проте цю фарбу ми можемо виготовляти дешево і у великих кількостях. Якщо ми якось зможемо покращити ефективність, то енергетичні потреби майбутнього можна буде задовольняти новим способом", - говорить глава дослідження Прашант Камат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці створили ведмедика-робота для боротьби з хропінням

Зараз Прашант і його колеги намагаються зробити новий матеріал більш стабільним, щоб він показував однаковий результат незалежно від умов. Тим часом стаття, що розповідає про перші успіхи, вийшла в журналі ACS Nano.

Додамо, що команда Камат вже не перший рік працює над створенням дешевих сонячних батарей. Раніше вчені для підвищення ККД системи додавали до діоксиду титану вуглецеві нанотрубки.


Зараз ви читаєте новину «Нова фарба може генерувати електричний струм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути