понеділок, 18 березня 2013 17:54

Лелеки повертаються на батьківщину два тижні

Лелеки повертаються на батьківщину два тижні
Лелеки можуть повернутися і на сніг. Фото: stihi.ru

За народними прикметами, завтра, 19 березня, в Україну прилітають лелеки. Є повір'я, що ці птахи "на крилах приносять сніг". Тому люди говорять, що снігопади, які сталися цими вихідними Західній Україні - закономірне явище.

"Лелеки зимують у Південній Африці, - розповідає львівський орнітолог Андрій Бокотей. - На дорогу, щоб повернутися до нас, їм іде два місяці. Вони долають 10 тисяч кілометрів. 19 березня - це усереднена дата прильоту. Вони можуть з'явитися в нас як на початку березня, так і на початку квітня. Якщо вони чують похолодання, то зупиняються і далі не летять, або повертаються назад. Тому вони можуть зупинитися наприклад в Туреччині, Криму. Але якщо інстинкт переможе, можуть прибути і на сніг".

Висота снігового покрову на Львівщині, Волині, Рівненщині сягає до 30 см. Швидше за все, птахи, які прибудуть завтра, будуть голодні.

"Вони можуть протриматися без їжі кілька днів. Головне, щоб були відкриті не замерзлі водойми. Там лелеки зможуть наловити собі якихось тваринок. Ці птахи харчуються тваринною їжею - комахами, плазунами, гризунами. Тому ми можемо лише пасивно спостерігати за ними. Бо купувати для них рибу, чи наварити яєць - дорого, навряд чи хтось на таке піде."

Зараз ви читаєте новину «Лелеки повертаються на батьківщину два тижні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути