вівторок, 15 березня 2011 18:12

Куріння може призвести до сліпоти

Куріння може призвести до сліпоти

У найближче десятиліття значно зросте кількість осліплих людей, попередили британські учені. Очікується, що тільки на туманному Альбіоні незрячих стане на чверть більше, і запобігти цій трагедії можна вже зараз, якщо впритул зайнятися дослідженнями проблеми.

За словами вчених, вікова макулярна дегенерація (ВМД) є основною причиною втрати зору в сучасному західному світі. Проте більшість людей навіть не чули про це захворювання, пишуть вчені у статті, опублікованій у виданні British Journal of Ophthalmology.

Так які ж причини, що викликають поширення ВМД? Одна з них пов'язана з тим, що люди стали жити довше. Також провокують захворювання куріння і неправильне харчування.

"Для того щоб запобігти ВМД, необхідно розпрощатися з цигарками та вживати в їжу більше зелені, жирної риби, яскраво забарвлених овочів і фруктів. Велику увагу варто приділити також профілактиці. Перевіряйте зір не рідше одного разу на рік", - розповіла лікар Сьюзен Блекені.

За словами фахівців, симптомами ВМД є хвилясті, зламані або зміщені лінії, затуманені або зникаючі ділянки, які бачить хвора людина.

Нагадаємо, в минулому році інша група британських вчених зробила революційне відкриття, яке, можливо, назавжди позбавить людство від окулярів і контактних лінз. Експерти з Королівського коледжу в Лондоні знайшли ген, який відповідає за короткозорість. Вони пообіцяли, що вже через десять років будуть розроблені очні краплі, що зупиняють розвиток цього поширеного недугу.

Генетична схильність до короткозорості, як виявилося, є не у всіх. Вчені порівняли між собою ДНК більш ніж чотирьох тисяч британських близнят. З'ясувалося, що приблизно у 45% з них є порушення гену RASGRF1, який в два рази збільшує шанси отримати рецепт на окуляри.

Ген RASGRF1 грає ключову роль у розвитку ока і надходженні в мозок зорових сигналів, встановили вчені. Порушення в ньому приводять до короткозорості, а в окремих випадках - і до сліпоти.

За словами вчених, краплі, здатні вплинути на RASGRF1, будуть розробляти кілька років. Щоправда, вони не допоможуть повернути гостроту зору дорослим людям, у яких вже розвинулася короткозорість. Але ось майбутні покоління точно зможуть забути, що таке окуляри.

Зараз ви читаєте новину «Куріння може призвести до сліпоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути