Ексклюзиви
пʼятниця, 17 вересня 2010 04:08

З"являться краплі від короткозорості

Через 10 років у продажу з"являться краплі від короткозорості. Вони запобігатимуть виникненню недуги або зупинятимуть її розвиток. Так кажуть британські науковці. Їм удалося виявити гени, "відповідальні" за те, що людина погано бачить на віддалі.

— Скоро можна буде забути про окуляри. Вони відійдуть у минуле. Мільйони людей буде позбавлено незручностей від контактних лінз і витрат на лазерну хірургію, — запевняє учений Пірро Гайзі з Лондонського королівського коледжу. Він очолив групу фахівців, які дослідили ДНК понад 4 тис. британських близнюків та ще 13 тис. осіб із Великої Британії, Голландії й Австралії.

Виявили, що носіями гена короткозорості є 45% британців. Укотре переконалися: найважливішим фактором ризику захворіти є наявність недуги у батьків. Й уперше ідентифікували гени, що можуть бути задіяні у передачі цієї схильності.

Короткозорість, або міопія, зазвичай розвивається у дитячому віці. У деяких випадках погіршення зору є раптовим. Способів загальмувати цей процес не існує. У тяжких випадках міопія може призвести до повної сліпоти.

— Люди із сильно вираженою короткозорістю ризикують утратити зір у майбутньому. Сітківка може відшаруватися від задньої частини ока, наче шпалери від стіни, — каже Гайзі.

Завдяки дослідам медики сподіваються на ще одну можливість допомогти хворим — "генну терапію". В око вводитимуть здорові гени.

Зараз ви читаєте новину «З"являться краплі від короткозорості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути