середа, 11 січня 2012 14:58

Грибок, отриманий із цвілі сиру, вміє "поїдати" бруд

Прототип живої плівки показав, що здатний розкладати і поглинати речовини, які потрапили на поверхню. На думку винахідників, така властивість нового матеріалу буде корисною при створенні самоочисних столів, а може, й цілого списку незвичайних виробів.

Учені зі швейцарського технологічного інституту в Цюріху (ETHZ) розробили тонку полімерну плівку, що містить благородну цвіль. Матеріал створений таким чином, що цвіль не може поширитися за межі плівки, але при цьому здатна усувати ряд органічних забруднювачів на поверхні, наприклад залишки їжі на столі або плями від пролитого соку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брітні Спірс розвела грибок у домі, де вмерла Бріттані Мерфі та її чоловік

Як передає PhysOrg.com, в ролі наповнювача для свого матеріалу дослідники використовували грибок Penicillium roqueforti. Він застосовується в харчовій промисловості, зокрема, при дозріванні сиру рокфор.

Автори винаходу кажуть, що в неактивному стані цвіль, замкнена між двох шарів полімерів, може знаходитися дуже й дуже довго. Усе, що потрібно, щоб вона не померла, - трохи вологи в навколишньому повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американців налякав смертоносний грибок

Подібні багатошарові плівки, які містять всередині мікроорганізми, що знаходяться під повним контролем, можуть стати основою для цілого класу біологічно активних матеріалів, наприклад, покриттів для медичних інструментів, упаковки харчових продуктів, оформлення інтер'єру будівель та багато іншого.

Зараз ви читаєте новину «Грибок, отриманий із цвілі сиру, вміє "поїдати" бруд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути