середа, 12 травня 2010 16:54

Єгипетська Алея сфінксів принесла археологам нові знахідки

Єгипетська  Алея сфінксів принесла археологам нові знахідки
Вчені виявили в Луксорі підземний колодязь діаметром 7 м зі спіральними сходами, який спускався у давнину прямо до Нілу.

Як пояснив один з керівників розкопок Сабрі Абдель Азіз, мова йде про так званий нілометр, що слугував для вимірювання рівня води в річці Ніл - джерелі життя для давньоєгипетської цивілізації. У міру затоплення сходинок мешканці навколишніх регіонів могли пророкувати швидкий розлив річки, а іноді і повені.

Глиняні вироби, що лежали на дні колодязя, датували пристрій 1569-1081 роками до нашої ери, епохою Нового царства. З часом колодязь занесло піском, і зв'язок з Нілом був втрачений.

Цей нілометр - не перший в Єгипті. Відмінність Луксорської знахідки в тому, що раніше археологам зустрічалися більше примітивні колодязі з проградуйованими стовпами або зарубками на стінах, при будівництві яких давньоєгипетські інженери з блиском демонстрували знання закону сполучених посудин.

Infox.ru
Зараз ви читаєте новину «Єгипетська Алея сфінксів принесла археологам нові знахідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути