субота, 25 червня 2016 11:34

Дерева, яким 200 мільйонів років, перетворилися на камені
7

Фото: http://hronika.info/

Національний парк США "Скам'янілий ліс" має найбільше в світі кількість скам'янілих дерев, вік яких налічує аж 225 мільйонів років. Доісторичні дерева перетворилися в важкі камені дивовижних забарвлень. Але парк цікавий не тільки деревами - тут є і красиві безплідні землі (badlands), і кольорова пустеля, і стародавні петрогліфи.

Дерева відносяться до тріасового періоду (250-200 мільйонів років до н.е.). Дерева, які впали. дуже швидко і щільно покривалися вулканічним попелом від діючого неподалік вулкана. За рахунок цього органіка не просто розклалася, але почався процес скам'яніння. Дерева зберегли свою форму, але втратили клітинну структуру, а домішки оксидів заліза надали нового утворенню дивовижне забарвлення.

Зовні пеньки зовсім не відрізняються від звичайних, дерев'яних, але на дотик це абсолютний камінь.

Дерева дуже тверді, але ламкі. Стовбур дуже часто зберігає свою форму, лише розвалився на кілька частин.

Шматки дерев дуже важкі, тому їх місце розташування практично не змінюється. У парку є фотографії одного і того ж місця, зроблені в сучасності, і сто років тому. Шматки дерев розташовані на них абсолютно ідентично.

На початку минулого століття по території майбутнього парку проходила залізниця. Проїжджаючі повз туристи вантажили "сувеніри" прямо в вагони. Зараз вивозити будь-які частини дерев з території парку суворо заборонено, на виїзді рейнджери можуть оглядати машини. Але все одно за рік спритні туристи крадуть близько 12 тонн скам'янілостей.

Зараз ви читаєте новину «Дерева, яким 200 мільйонів років, перетворилися на камені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути