пʼятниця, 09 вересня 2016 01:00

"У дітей буде менше стресу від навчання"

З 1 вересня учні початкових класів навчатимуться за новими програмами Міносвіти. На уроках іноземної мови більше часу приділятимуть розмовній практиці. При вивченні математики не потрібно буде вчити таблицю множення і додавання, а на фізкультурі — здавати нормативи.

— До навчання учнів використовують нові підходи. Освіту роблять гнучкою, а не загнаною в жорсткі рамки. Більше спрямовують її на розвиток дітей, — каже 52-річний Віктор Громовий, заслужений учитель України. — Учням відтепер не потрібно відступати чотири клітинки в зошиті, а вчителям користуватися червоною пас­тою, що акцентує увагу на помилках. Учням рекомендують писати олівцем, щоб вони мали право на помилку та можливість її виправити. Також не буде читання на швидкість. Крім стресу, воно нічого не давало. Нормальні вчителі та батьки й без цього можуть побачити, чи нормально дитина читає для свого віку. Від команд "рів­няйсь — струнко!" цивілізовані країни відмовилися ще 50 років тому.

Школярі початкової школи не розбиратимуть речення за графічною схемою. Замість творів із третього класу навчатимуть писати есе — невеликий твір, написанний у довільній формі.

— Есе — це курс на власну думку і її оцінку. Їх написання даватиме поштовх до розвитку і креативу. Бо звичайні твори — це більше відтворення фраз із підручників. Я не впевнений, що всі вчителі виконуватимуть ці нововведення. У деяких ­моментах вони діятимуть за звичкою. Завдяки нововведенням у дітей буде менше стресу від навчання.

Також учителям дозволили самим вирішувати, скільки часу виділяти на вивчення тієї чи іншої теми. Далеко не всі до цього готові. Однак така зміна підштовхне їх до цього. Це позитивно вплине на навчальний процес. Наприклад, в ізраїльських школах немає шкільних дзвінків. Учитель сам обирає, скільки часу виділити не тільки на тему, а й на предмет. Якщо діти на 20-й хвилині не сприймають математику, то займаються малюванням. Їм цікавіше навчатися і втомлюються менше.

Зараз ви читаєте новину «"У дітей буде менше стресу від навчання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути