Ексклюзиви
пʼятниця, 02 вересня 2016 00:55

393 тисячі дітей пішли до першого класу
2

Родина Бойків зі Львова 1 вересня йде вулицею Польовою до школи №87. У 35-річної Ольги та 38-річного Івана шестеро дітей. П’ятеро з них — школярі. Анні — 15 років, Рувиму — 14, Романові (крайній зліва) — 11, Миколі (крайній справа) — 9, Давиду (в центрі) — 7. Найменшому Даниїлові — 5 років. Щоб зібрати їх до школи, батьки витратили понад 10 тисяч гривень. — Тільки на канц­товари пішло понад 3 тисячі. Ще кожному спортивний костюм потрібен. За кросівки мінімум 350 гривень заплатила. Джинси стільки ж коштують. Рюкзаки купувала трьом. Найдешевший знайшла за 480 гривень, — розповідає Ольга Бойко. Вона виховує дітей. Чоловік — сантехнік
Фото: ФОТО: Ярослав ТИМЧИШИН

1 вересня за парти сіли близько 3,7 млн школярів. Із них 393 тис. першокласників. Запрацювали 142 опорні школи. 169 закладів із малою кількістю дітей закрили.

О 8:30 на подвір'ї столичної школи №7 на вул. Патріарха Мстислава Скрипника збираються батьки й діти. Учні початкових класів — у шкільній формі, старшокласники — у білих сорочках і джинсах. Троє — у вишиванках. Більшість прийшли з хризантемами в целофані. При вході у двір курять п'ятеро чоловіків.

— Віддали Артема у перший клас, — 38-річний Віталій Кривецький тримає ключі від машини у правій руці. — Був клас із програмою "Інтелект України". Але туди не захотіли. Бо дуже велике навантаження. Раніше десятої вечора уроки не доробляють.

Закрили 169 шкіл із малою кількістю учнів.

До чоловіка підбігає донька-шестикласниця Дарина. Просить, щоб дістав квіти з машини.

— У цій школі поборів нема. Здали оргвнесок за сина 400 гривень. Форму замовили через школу дешевше, ніж на базарі. І харчування тут — 15 гривень на день, — каже він. Із багажника "Фольксваґена Гольфа" дістає п'ять червоних гвоздик. — До четвертого класу добре муштрують. А в старшій школі навчання гірше. Вчителі не завжди приходять на уроки.

Лінійка у Кловському ліцеї на столичній вул. Шовковичній розпочинається о 8:30. Під'їжджають елітні авто — "Порше", "Мерседеси", "Лексуси" тощо. Багато чоловіків у темних костюмах, жінки — на підборах. На дітях — білий верх, чорний низ. У вишиванках — двоє учнів.

На лінійку журналістів не пускають.

— У нас все записано. Вот бумажка, кого можно пропускать, — говорить охоронець років за 50. З деякими школярами вітається за руку.

Перед в'їздом припаркований мотоцикл "Хонда", такий коштує 1,1 млн грн. До нього підходить співак 43-річний Олександр Пономарьов у шкірянці. Шолом одягає на ходу. Сідає на мотоцикл і рушає. Він приїхав до сина Олександра, який пішов у другий клас.

Із шкільних воріт вибігає син президента 9-класник Михайло Порошенко в чорних джинсах, футболці і з коричневим рюкзаком німецької марки МСМ. Такий коштує 20 тис. грн.

У колегіумі при Києво-Могилянській академії на вул. Драйзера лінійка розпочинається о 9:00. Учні та вчителі — у вишиванках. Із квітами прийшли троє батьків.

Хлопці й дівчата на лінійці стоять окремо. У колегіумі — класи роздільні.

— До змін у початковій школі ставлюся скептично, — каже директор 57-річний Олександр Ковальчук. — Ми набираємо учнів після неї. Коли прийдуть перші школярі після спрощених програм, можуть виникнути проблеми з темпом навчання. Якщо вчителі перших-четвертих класів не користуватимуться червоною ручкою, то в більшості випадків вони й зошити не перевірятимуть. А потім хлопці й дівчата прийдуть до нас і для них буде стрес — бо тут і на помилки вказують, і оцінки ставлять.

Учні, батьки і вчителі спеціалізованої школи №3 в Полтаві замість лінійки пікетують міськраду. Вимагають повернути директора Євгена Романова. Його звільнили в травні. Через проукраїнську позицію, вважають батьки.

Діти в учнівській формі перекрили дорогу неподалік мерії. З плакатами "Романов — так. Мамай — геть" (Олександр Мамай — мер Полтави. — ГПУ).

— Романов — реформатор. У школі працює радіо, навчальний день починається з гімну України, який співають учні. Директор буває не згоден із позицією управління освіти. Тому вирішили поставити свого, — каже 40-річна Світлана Говорова, голова батьківського комітету.

Після пікету діти розходяться по домівках. Євген Романов подав до суду на управління освіти. Перше слухання відбудеться за кілька тижнів.

О 7:00 у дворі столичної школи №41 на просп. Перемоги стоїть червоний пікап. Чоловік викладає з кузова музичні колонки, ставить мікрофон. За півтори години має розпочатися лінійка. У спеціалізованій школі ім. Слюсаренка поглиблено вивчають англійську.

За 10 хв. з'являються директор закладу Надія Ткаченко з народною артисткою України Ніною Матвієнко, 68 років.

Першокласники шикуються у шеренги по периметру майданчика. Ніна Матвієнко не стримує сліз. Має круглу сумочку з білої шкіри, дістає з неї хустинку.

Хлопчик у першому ряду показує, що в нього нема зуба. В його сусіда — двох нижніх.

— Неділю назад випав, — каже, ховаючись за великим букетом квітів. — Чого всі мене питають, чи хотів я йти в школу?

— Я з першого дня канікул хотів у школу, — каже його однокласник без двох зубів.

Ніна Матвієнко виконує арію "Де згода в сімействі" з опери "Наталка-Полтавка".

У Львівській школі №22 учні прийшли з жовтими й синіми кульками.

— Соломійка за легшою програмою вчитиметься. Не буду їй, як старшому синові, в першому класі сторінки з зошита виривати, аби ті закарлючки переписувала. На підготовку вона не ходила. У школі всього навчиться, — розповідає 24-річна Тетяна, мати першокласниці.

Батько в камуфляжі допомагає синові-першачку зняти піджак, бо хлопчик стоїть на сонці.

— Не люблю масових зібрань. За два роки в АТО звик, що снаряд влучає там, де найбільше скупчення, — каже Віталій, 50 років.

Лінійка триває півгодини. Священик окроплює свяченою водою присутніх.

Зараз ви читаєте новину «393 тисячі дітей пішли до першого класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути