вівторок, 01 листопада 2016 00:20

Директор ліцею змушував викладачів проводити замість нього пари
2

Олег Старинець шостий рік працює директором Житомирського професійного ліцею легкої промисловості. До того був заступником міського голови Житомира
Фото: ФОТО З САЙТА www.zhitomir.info
Викладачі Житомирського професійного ліцею легкої промисловості Олена Григоренко (ліворуч) й Олена Остапенко звільнилися в жовтні. Стверджують, директор закладу зменшив їм педагогічне навантаження, використовував учнівські кошти на свій розсуд

— Миритися із цинізмом директора не мали сил. На наші невдоволення говорив: "Ми всі в одной лодкє. Тому не заглядайте у свої посадові інструкції. А робіть то, шо нада", — каже викладач Житомирського професійного ліцею легкої промисловості 25-річна Олена Остапенко. Звільнилася 27 жовтня після конфлікту з директором закладу 50-річним Олегом Старинцем. Стверджує, він змушував викладачів проводити замість нього пари, учнівські кошти витрачав на власні потреби.

Олена Остапенко в ліцеї пропрацювала два роки. Спочатку на посаді секретаря й інспектора кадрів. Потім перейшла на декретне місце викладача історії.

— Трьох підлеглих директор змушував читати замість нього пари із всесвітньої історії, основ трудового законодавства та правознавства. У разі відмови погрожував звільненням. Плату за ці заняття отримував він. Методист повідомляла нам, коли треба проводити пари. Чим займався у той час Олег Ігорович — нам невідомо, — говорить Олена Остапенко.

— Терпіти далі не мала сил. Методисту сказала, що більше не записуватиму в журнал пари директора. Після цього мене зняли з посади керівника методичної комісії та забрали половину педагогічного навантаження. Олег Ігорович відмовився будь-що пояснювати. Казав, можу з ним судитися, він нікого не боїться. Колеги теж були невдоволені директором, та боялися йти проти нього. Я кілька разів скаржилася в обласне управління освіти — марно. Тому звернулася до обласної комісії з гуманітарних питань. На засіданні розповіла про проблеми ліцею, принесла й докази. У журналах без експертизи було видно, пари директора записували трьома різними почерками. Після цього почався моральний тиск. ­Старинець налаштував проти мене колектив. Нібито через мої заяви ліцей закриють.

Олена Остапенко розповіла і про інші порушення в ліцеї.

— Умови жахливі. У кабінетах грибок, сирість. Валяються екскременти мишей і щурів. Хоча учні щороку здають по 300 гривень на ремонт. І ще 500–800 гривень — при вступі. Але директор витрачає їх на себе. Купує, що треба. Якось і мене попросили за учнівські гроші купити йому сиру та молока, — розповідає Олена Остапенко.

Олег Старинець заклад очолює із 2011 року. Доти був заступником міського голови Житомира.

— Як директор ліцею маю забезпечити якісний навчальний процес. Інколи через специфіку роботи на мої пари ставлять заміну. Та сказати, що це було системно, не можу, — каже Олег Ігорович. — Цього навчального року не добрали дві групи студентів. Тому довелося зменшити педагогічне навантаження. Деякі вчителі звільнилися. Тепер звинувачують мене в незаконності цього рішення.

Директор також відкидає звинувачення у нецільовому використанні учнівських коштів.

— Гроші на ремонт ні з кого не вимагаємо. Просимо батьків допомогти по можливості. Обліком коштів займається бухгалтерія. Є всі документи щодо витрат. Ремонтуємо ліцей, наскільки є можливості. З бюджету нам фінансують лише заробітну плату та енергоносії, — каже Олег Старинець.

Ліцей перевірить обласна комісія.

Зараз ви читаєте новину «Директор ліцею змушував викладачів проводити замість нього пари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути