— Моя бабця так робила. Потім це забулось, а тепер знову до цього повертаємося. Тільки кажемо, що це нова технологія. Насправді — забута стара, — 47-річна Олена Почтарьова, керівник столичного консультаційного пункту з питань органічного землеробства розповідає про заготівлю ґрунту на зиму.
— Верхній шар землі з городу треба зібрати в мішки. Якомога більше, скільки садівник може зберегти в теплому місці: погребі, коморі, веранді, дровітні. Так, щоб там не замерзла. Якщо випав сніг, його згортають й набирають ґрунт у сонячний день. Поки не мерзлий. Наприкінці зими в нього посіємо розсаду. Краще приймається на грядках, якщо сходила й росла в одній землі.
Зібраний ґрунт засипають в борозни, коли сіють ранні овочі й зелень. Земля ще мокра, холодно, а насипаний ґрунт — теплий. У нього вкидають насіння моркви, салату, кропу, редиски. Зійде швидко й достигне на кілька тижнів раніше.
Коментарі