вівторок, 27 січня 2015 06:55

Землю для розсади гріють у духовці

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.aquafisher.org.ua
  Анатолій Мандзолівський висипає ґрунт у стару каструлю чи відро і ставить прогріватися у духовку
Анатолій Мандзолівський висипає ґрунт у стару каструлю чи відро і ставить прогріватися у духовку

— В розсаді, яку продають у стаканах, немає бур'яну не тому, що його виполюють. Він там не росте. Суміш землі перед засіванням пропарюють. При температурі кипіння насіння бур'яну гине. Колись ґрунт парили самі. Тепер купуємо пропарений, — розказує 24-річний Олександр Перепелиця. Живе в Житомирі, а теплиці з розсадою обробляє в селі Суєнці Баранівського району.

Ґрунт для розсади пропарюють у залізній бочці в теплиці на буржуйці. Можна на плиті, де готують їсти. 10 л ґрунту заливають водою, щоб злегка покривала, й кип'ятять 10 хв. 200-літрову бочку з землею прогрівають годину. За цей час гинуть бактерії, збудники хвороб. Після прогрівання землю охолоджують. Насіння висівають, коли температура ґрунту становить +12°.

— На глибину 5 сантиметрів устроміть кімнатний градусник і заміряйте. Є садівники, які готують ґрунт з осені. Він холодний, треба нагрівати, бо насіння довго сходитиме й погано буде рости. Так само заміряють температуру землі в парнику.

Найкраща земля для посіву розсади — кротовина. Її змішують порівну з перегноєм і додають піску, щоб ґрунт не був щільний. Вода не застоюватиметься, не гнитиме коріння.

— Можна замість піску дати глини, але небагато, відсотків 10–15. Готову пропарену суміш стисніть у кулаку. Якщо ґрунт збився в грудку, то земля мокра. Треба підсушити. Має збиватися в маленькі грудочки, а не в одну велику. Але це — не головне. Волога випарується. Розсаді шкодить висока кислотність. Є папірці для вимірювання. Якщо вище норми, то рослина жовтіє й чахне. Купував у магазині готові суміші ґрунту для розсади, перевіряв. Рівень pH був вищий у кілька разів. Так що можна купити готову землю, а розсада пропаде. Краще робити самому.

Агроном із села Дідівщина Фастівського району на Київщині 55-річний Анатолій Мандзолівський прогріває ґрунт у духовці.

— У стару каструлю чи відро — і в духовку. При 180 градусах годинку потримати й усе. Вимирає не тільки насіння бур'янів, а й грибки, спори фітофтори. Мікроорганізми при цьому не гинуть. Вони виносять від 200 до 300 тепла. Так що ґрунт після прожарки не втратить родючості. Якщо є можливість, раджу перед тим, як вкидати насіння, полити землю ЕМ-препаратами, — пояснює Анатолій Мандзолівський.

ЕМ-препарати — це органічне добриво. У ньому змішані культури корисних мікроорганізмів, що живуть у ґрунті. Від них у землі швидко розмножується корисна мікрофлора. Розсада гарно росте.

Старе насіння треба залити гарячою водою

— Наші діди не знали мікробіології, але насіння тримали на печі. Там тепло, — каже Анатолій Мандзолівський. — У теплі гинуть грибки так, як у ґрунті від прожарки. Але насіння в духовку не покладеш — спечеться і не зійде. На печі, де помірно тепло, поступово вимирали бактерії, а на схожість це не впливало. Перед посівом заливайте насіння гарячою водою й залишайте, доки не вистигне. Тоді сійте. Активізується схожість. Насінина набирається вологи й ніби пробуджується. Зійде швидше й сходи дружніші. Навіть старе, як залити гарячою водою, то проросте.

Температура води, якою заливають насіння, не може перевищувати 50–60°. Інакше насінина звариться.

Зараз ви читаєте новину «Землю для розсади гріють у духовці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути