понеділок, 11 червня 2012 05:00

У спеку поливають теплою водою

Надія Мельник із села Кірово Немирівського район у спеку рясно поливає городину, щоб не згоріла.

— Маю біля хати 25 соток. Висаджую перець, огірки, помідори, капусту. Є в городі буряки, цибуля, морква, картошка, кабачки. Торік така спека стояла. У моєї сестри городина згоріла вся. А моя вродила, — каже 57-річна Надія Мельник.

Надія радить полоти рослини перед поливом, тоді тримається більше вологи.

— Вилита у спушену лунку вода залишиться в ній і просочиться до коренів. Поливаю в п'ять ранку, доки сонце не пече. Рослини встигнуть напитися вологи до того, як спека її випарить. У спеку краще поливати теплою водою. Ллють лише під корінь, слідкують, щоб не попало на листя. Інакше сонце спече рослину.

Виривати бур'ян у сильну спеку та посуху не потрібно. Він рятує рослини від посухи.

— Як багато бур'яну, то огірки і кабачки гірше родять, але він затіняє. Як тільки спека трохи спаде чи зміниться дощем, слід підкормити овочі. Полив вимиває всі добрива. Посипаю між рядами тирсою, сухим торфом, хвоєю або просто скошеною мілко порізаною травою.

У голови сільського господарства Олексія Колотуцького із села Павлівка Погребищенського району торік від спеки згоріло 70 га пшениці.

— Сильно постраждала вся північна сторона. Дощів не було. Пшениця пожовкла та посохла. У нашому районі була найнижча врожайність, — каже.

Додає, що зберегти врожай від посухи можна двома шляхами — збереження вологи у ґрунті або полив.

— Постійно поливати гектари землі нереально. Це дорого і клопотно. Тому найпростіший спосіб — не орати ґрунт перед посівом. Цього року так і зробили. У землі зберігається більше води. На сьогодні хоч і жарка погода, але посухи ще немає.

Зараз ви читаєте новину «У спеку поливають теплою водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути