понеділок, 12 грудня 2016 07:40

Синій перець після дозрівання червоніє

Автор: ФОТО З САЙТА www.idei-dlia-dachi.com
  Кімнатний перець капсикум — це декоративна рослина. Плоди — неїстівні
Кімнатний перець капсикум — це декоративна рослина. Плоди — неїстівні

— На підвіконні вирощую кімнатний декоративний перець — капсикум. Весною цвіте, а літом дає врожай. Має різнокольорові стручки, які здалеку виглядають як квітки, — каже 51-річна Тамара Гришак із Чернігова. — Плоди неїстівні. Рослина — виключно декоративна.

Сіють капсикум у січні-березні. Землю змішують з перегноєм, річковим піском та торфом. Кладуть в дерев'яний ящик, висівають насіння і накривають склом. Сходить через два тижні.

— Щоб рослини не витягнулися, верхівку прищипую. Через місяць розсаджую. Виростає стільки, що вистачає собі всі вікна обставити, ще й сусідам пороздавати.

Кімнатному перцю треба багато сонця та регулярний полив. Він росте швидко, але треба хоча б раз на місяць підживлювати. Для цього підійде слабкий розчин курячого посліду або коров'яку. На частину добрива беруть 12 частин води. Має вийти колір, як у слабозавареного чаю.

— Якщо нижня сторона листка стала фіолетовою — не вистачає фосфору. Ламається листя — бракує азоту.

Після збору урожаю рослину треба омолодити. Її пересаджують у нову землю. Ґрунт має бути ­постійно ­вологим, щоб плоди не опадали. Якщо дотримуватися цих правил, капсикум ростиме чотири роки.

— Коли вперше обпала частина листя восени, я злякалась. Думала, щось напартачила. Виявилося, так і має бути. До весни відростають молоді пагони.

Капсикум буває дрібноплідним і великоплідним. В одного виду перчинки стирчать, як свічки, в іншого звисають. Цвіте кімнатний перець дрібними білими квітками. Плоди зав'язуються без штучного запилення.

— Найбільше люблю сорт Блау. Це низький кущ із конусними плодами. Перчинки спочатку темно-сині, а після дозрівання червоніють. Також цікавий сорт Конфеті — по кущику ростуть різнокольорові плоди. У Салюта помаранчеві перчинки стирчать вгору, як свічки, поки дозріють. Тоді опускаються донизу.

Зараз ви читаєте новину «Синій перець після дозрівання червоніє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути