— Торік почала вирощувати голландську цибулю Ексібішен. Це салатний сорт, не гіркий, із солодким присмаком. Коли чистиш, не течуть сльози. Садиться насінням, — розповідає черкащанка 51-річна Тамара Горобець.
— Із зернини виростає кілограмова цибулина. Вперше її побачила у подруги кладе в консервації і салати. Відсипала мені склянку насіння. Їй висилають родичі з Калуги. У нас не бачила. Висіваю в лютому, а весною висаджую.
З осені набирає лісової землі. Якщо немає, можна взяти магазинну для розсади.
— В одноразові стаканчики кидаю по чотири насінини — і на підвіконня. За півтора тижня сходить. Залишаю найкращий паросток. У березні на день виношу на балкон для загартовування. У ґрунт висаджую у плюс 10. Між цибулинами не менш як 15–20 сантиметрів. А між рядами — 30. Якщо посадити густіше, виросте дрібніша. Підсипаю в рядки міндобриво і попіл. Перший місяць поливаю двічі на тиждень.
Регулярний полив сприяє росту цибулини і пір'я. Інакше виросте не такою соковитою і гострішою.
— В середині літа підживлюю калійним добривом і вже не поливаю. Зайва волога зменшує термін зберігання. В дощі землю від цибулини відгортаю. Аби пір'я не падало, роблю опору з дроту. Один кінець застромляю в землю, інший закручую навколо листків. Збираю в кінці серпня. Два тижні висушую на горищі сараю. Добре лежить при кімнатній температурі.
Коментарі