понеділок, 01 лютого 2016 07:30

Посівний календар на 2016 рік

Посівний календар складений за правилами біодинаміки і враховує положення Землі щодо Місяця, Сонця й усіх планет. Допоможе отримати високий урожай, а також ефективніше спланувати сезонні роботи на полі та в саду.

Період Низхідного Місяця, коли він прямує від зеніту до горизонту, триває приблизно 14 днів. Життєдайні сили спрямовані від Сонця до Землі. У цей час знижується надземна активність рослини. Вітальні сили концентруються в корінні та ґрунті, де посилюється життєдіяльність мікроорганізмів, які відновлюють родючість ґрунту. Низхідний Місяць сприятливий для садіння розсади й цибулин, закладання компостів, культивації землі, заготівлі деревини.

У період Висхідного Місяця його траєкторія піднімається від горизонту до зеніту. Життєдайні сили спрямовані від Землі до Сонця. Цей час має властивості пробудження насіння, дружних сходів, а також посилює рух соків. Висхідний Місяць сприятливий для сіяння, обрізування кущів і дерев з метою стимулювати ріст нових міцних пагонів, для нарізання щепи та щеплення дерев і кущів, косіння трав на зелений корм, заготівлі дров.

Як користуватися таблицями.

Всі сільськогосподарські культури поділяються на чотири групи за ознаками формоутворення — Кореня, Листа, Квітки, Плоду. Приклади наведені в календарній таблиці.

Для коренеплодів — дні Кореня сприяють кращому розвитку підземної частини в редиски, редьки, брукви, цукрового буряку, столового буряку, селери, моркви, картоплі, цибулі. Ці дні забезпечують найбільший урожай і кращу якість при зберіганні.

Для листкових рослин — дні Листа сприяють кращому розвитку листкової поверхні у всіх видів капусти, кормових рослин, шпинату, спаржі, петрушки, зелені й салату. Дні Листа — найкращі для сівби та догляду за рослинами, але не годяться для збору врожаю.

Для квітучих рослин — дні Квітки сприятливі для посіву й догляду за всіма квітковими рослинами, а також для прополювання. Квіти, зрізані в дні Квітки, мають найсильніший аромат, довго стоять. Засушені — зберігають повну гаму барв. В інші дні — швидко втрачають колір. Олійні рослини краще збирати також у дні Квітки.

Для плодових рослин — день Плоду. До таких належать ті, які вирощують на насіння — кабачки, гарбуз, томати, кукурудза, сочевиця, горох, соя, квасоля, а також ярі й озимі злакові. Посіяні в ці дні олійні дадуть найвищий урожай насіння і вихід олії. Раджу ­уникати робіт у несприятливі дні. Якщо з якоїсь причини ви змушені садити в такий час, то подальший обробіток у сприятливі дні покращить ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Посівний календар на 2016 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути