понеділок, 01 лютого 2016 05:35

Обліпиху вирощують із набубнявілих живців

— Сортову обліпиху легко виростити із живця, — каже 49-річна Олена Криницька з Новограда-Волинського на Житомирщині. — Рано навесні, до розпускання бруньок, зрізую з однорічних пагонів здерев'янілі живці завдовжки до 15 сантиметрів. Ставлю їх у воду зі стимулятором росту, аби над поверхнею лишилися дві-три бруньки. Висаджую пагони у шкілку через два тижні, не чекаючи коріння. Достатньо, щоб набубнявіли бруньки.

Для живців обліпихи обирають сонячне світле місце. Траншею викопують завглибшки на штик лопати, на дні роблять дренаж зі щебеню зав­товшки 5–8 см. Зверху засипають суміш із родючого ґрунту, торфу й піску в рівних пропорціях. Поливають.

— Заглиблюю живці за тим же принципом: зверху залишаю одну-дві ­бруньки. Щоб прижилися, замульчовую торфом, перегноєм із тирсою завтовшки до 8 сантиметрів. Слідкую, щоб ґрунт не пересихав. Коли відростуть на 3–5 сантиметрів — значить, пагони вкоренилися. Підживлюю настоєм кропиви, витяжкою попелу — 1:10. За літо саджанці виростають до 30 сантиметрів. Восени висаджую їх на постійне місце.

Зараз ви читаєте новину «Обліпиху вирощують із набубнявілих живців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути