— Моркву на зиму сіють у жовтні–листопаді, — каже овочівник Олена Михайленко, 36 років, із Білої Церкви на Київщині. — Наприкінці травня їстимете молоду. Якраз стара закінчиться. А якщо одразу після снігу вкрити агроволокном, то ще на два-три тижні раніше, у квітні. Не бійтеся, що померзне. Це рослина помірного клімату, невимоглива до тепла. Головне, обрати холодостійкий підзимовий сорт. Як-от Нантська-4 чи Шантане-2461.
— Є два способи. Перший називається "мерзлі рядочки". Треба розпушити землю й провести борозенки. Зробити їх глибшими, ніж при весняному посіві, приблизно 4—5 сантиметрів. А коли вдарять морози — посіяти моркву. І загорнути теплою землею. Наберіть її заздалегідь і поставте десь у погребі чи підвалі.
Другий спосіб простіший. Під час перших приморозків на ґрунті посіяти й замульчувати. Найкраще — сухою соломою.
— Коли випаде перший сніг, нагребіть його густенько на рядок. Це насіння потребує багато вологи. Після танення снігу морква дасть густі потужні сходи. Не треба ні замочувати, ні стимулювати. Єдине — не садіть на схилах, бо вимиє весняними водами.
Разом із морквою можна посіяти салат чи редис. Ці культури швидко проростають і навесні позначать рядки. Зможете знищити бур'яни в міжряддях до появи сходів моркви.
Тирса добре розпушить ґрунт
— Морква любить пухкий ґрунт. Якщо він важкий, поліпшити його структуру можна напіврозкладеною тирсою, не свіжою, — каже Олена Михайленко. — Найкращі попередники для моркви — рання капуста, огірки, цибуля, баштанні. Не варто сіяти її на тому ж місці наступні три-чотири роки. Ділянку можна підживити добре перепрілим перегноєм або суперфосфатом чи калійною сіллю.
Коментарі