понеділок, 10 жовтня 2016 07:55

Моркву сіють у мерзлі рядочки

Автор: ФОТО З САЙТА www.vkusniogorod.blogspot.com
  Посіяна в жовтні морква дасть урожай наприкінці травня
Посіяна в жовтні морква дасть урожай наприкінці травня

— Моркву на зиму сіють у жовтні–листопаді, — каже овочівник Олена Михайленко, 36 років, із Білої Церк­ви на Київщині. — Наприкінці травня їстимете молоду. Якраз стара закінчиться. А якщо одразу після снігу вкрити агроволокном, то ще на два-три тижні раніше, у квітні. Не бійтеся, що померзне. Це рослина помірного клімату, невимоглива до тепла. Головне, обрати холодостійкий підзимовий сорт. Як-от Нантська-4 чи Шантане-2461.

— Є два способи. Перший називається "мерзлі рядочки". Треба розпушити землю й провести борозенки. Зробити їх глибшими, ніж при весняному посіві, приблизно 4—5 сантиметрів. А коли вдарять морози — посіяти моркву. І загорнути теплою землею. Наберіть її заздалегідь і поставте десь у погребі чи підвалі.

Другий спосіб простіший. Під час перших приморозків на ґрунті посіяти й замульчувати. Найкраще — сухою соломою.

— Коли випаде перший сніг, нагребіть його густенько на рядок. Це насіння потребує багато вологи. Після танення снігу морква дасть густі потужні сходи. Не треба ні замочувати, ні стимулювати. Єдине — не садіть на схилах, бо вимиє весняними водами.

Разом із морквою можна посіяти салат чи редис. Ці культури швидко проростають і навесні позначать рядки. Зможете знищити бур'яни в міжряддях до появи сходів моркви.

Тирса добре розпушить ґрунт

— Морква любить пухкий ґрунт. Якщо він важкий, поліпшити його структуру можна напіврозкладеною тирсою, не свіжою, — каже Олена Михайленко. — Найкращі попередники для моркви — рання капуста, огірки, цибуля, баштанні. Не варто сіяти її на тому ж місці наступні три-чотири роки. Ділянку можна підживити добре перепрілим пере­гноєм або суперфосфатом чи калійною сіллю.

Зараз ви читаєте новину «Моркву сіють у мерзлі рядочки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути